Politiikka

2021 toi korotukset alkoholin, tupakan ja öljylämmityksen verotukseen – täältä näet kuntien veroprosentit

Öljylämmitteisen omakotitalon polttoainelasku kasvaa vuodessa yli 70 eurolla. 39 kuntaa päätti nostaa veroprosenttiaan.
Juho Leskinen
Viinipullon hinta sai veronkorotuksen takia lisää hintaa 22 senttiä pullolta, ellei Alko päätä kompensoida muutosta omalla hinnoittelullaan.

Pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta arvioi verotuksen säilyvän vuonna 2021 pitkälti vuoden 2020 tasolla.

"Aika perusmuutoksia nämä ovat. Myöskään ihmeempiä verovinkkejä ei vuodelle 2021 ja loppuvaalikaudelle juuri ole tiedossa."

Palkkavero nousee, koska työttömyyden lisääntyminen nostaa automaattisesti sosiaalivakuutusmaksua. Työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,15 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksu 0,18 prosenttiyksikköä.

"Korotus on 0,2–0,3 prosenttia, eli ei kovin suuri. Jos kunnallisvero nousee, muutos on myös suurempi. Kovin moni kunta ei ole nyt korottamassa verotustaan."

Eniten nousee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan verokoneen mukaan pienipalkkaisten verotus, kun 1 250 bruttona ansaitsevien verotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä.

Evan laskelma perustuu keskimääräisen kuntaveroprosenttiin ja oletukseen, että ansiotulot nousevat ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Hallituksen budjettiesityksessä ansiotuloverotukseen tehdään 2,5 prosentin ansiotason nousua vastaavat "indeksitarkistukset". Tällöin ennustettu yleinen ansiotason nousu ei nostaisi tuloveroprosenttia.

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 0,06 prosenttiyksiköllä, kun 39 kuntaa korottaa tuloveroprosenttiaan.

Eläkkeensaajien veroprosentit pysyvät liki ennallaan.

Esimerkiksi alkoholin, tupakan ja lämmitysöljyn veronkorotukset tietävät lisälaskua niitä käyttäville.

"Näistä lämmitysöljyn veronkorotus voi merkitä isoakin lisälaskua, jos lämmitettäviä neliöitä on kiinteistössä paljon. Vähennyspuolella ei tapahdu juuri mitään, esimerkiksi kotitalousvähennys säilyy entisellään."

Lämmityspolttoaineiden veronkorotus tuli voimaan vuoden alusta, mikä kiristää energiaveroja nettomääräisesti 105 miljoonalla eurolla vuodessa.

Öljykattilalla omakotitaloaan lämmittävän kustannukset kasvavat 2 200 litran kulutuksella veronkorotuksen myötä noin 74 euroa vuodessa. Kaukolämmitteisen omakotitalon kustannukset kasvavat arviolta 38 euroa vuodessa.

Alkoholijuomien valmisteveroja korotetaan 50 miljoonalla eurolla. Täysimääräinen korotus hintoihin nostaa olut-, siideri- ja lonkeron (33 cl) hintaa noin kolme senttiä.

"Ykkösoluen" hintaa veronkorotus nostaa 15, viinipullon 22 ja viinapullon 38 senttiä. Tupakka-aski kallistunee noin 45 sentillä.

Etätyön lisäännyttyä työhuonevähennys voi työpöytien tai muiden työhön liittyvien välineiden hankkimisesta nousta yli euromääräisenä kaavamaisen vähennyssumman.

"Tämä kaavamainen maksimivähennys on 900 euroa ja edellyttää yli puolen vuoden etätyöskentelyä. Vähennysten määrä pienenee, jos on vaikkapa satunnaisesti etätöissä."

Asuntolainojen verovähennysoikeus laskee entisestään. Vuonna 2021 asuntovelan koroista vähennyskelpoisia on 10 prosenttia, mikä on viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin 2020.

Vuonna 2022 vähennyskelpoista on vielä viisi prosenttia koroista ennen kuin se loppuu 2023.

Alkanut vuosi voi muuttaa asuntosijoittajien rahoitusvastikkeiden verokohtelua. Kirkko-Jaakkolan mukaan hallitusohjelmassa mainittuja valmisteluja on tekeillä.

"Niiden aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa. Hallitusohjelman mukaisia verolinjauksia on aika paljon jo ehditty toteuttaa."

Hallituskauden puoliväli voi tuoda kuitenkin muutoksia seuraavan kahden vuoden jaksolle.

"Koronapandemian vaikutukset voivat tuoda hallitukselle tarvetta täsmentää joitain verolinjauksia kevään kehysriihessä."

Lue lisää:

Turveveroon budjetissa sadan prosentin nousu, öljyn vero kiristyy runsaat 10 prosenttia – turpeen veroetu säilyy silti

Jukka Pasonen
Lue lisää

Luulitko, että Tanska on aina ollut olutmaa? Juomakulttuuri muuttui 1800-luvulla

Vuosisatojen ajan viinit olivat niin sanotusti paremman väen juomia – professori kertoo, milloin viineistä alkoi tulla koko kansa juomia ja mikä kehitystä selittää

"Kokeilemalla selviää, toimiiko mahla oluessa vai ei" – erä suomalaista puueliksiiriä porisee jo Hartwallin olutkattiloissa

Professori: 1500-luvulla oltiin aina jonkinlaisessa hiprakassa – Suomessa siemailtiin aluksi simaa ja metua, mutta 1800-luvulla "Viina-Suomi lakkasi olemasta"