Politiikka

Niinistö: Yhdysvalloissa joudutaan etsimään vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet – "Olemme nähneet myös järjestystä palauttavia toimia"

Tasavallan presidentin mukaan kansainvälisen yhteisön kannalta on tärkeää, että Yhdysvaltain oma tilanne selkiytyy.
Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi mellakointia Yhdysvaltain kongressissa demokratian painajaiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa tänään torstaina julkaistussa tiedotteessaan Yhdysvaltain vaalitilanteesta.

"Yhdysvaltain kongressi on tänään vahvistanut presidentinvaalien tuloksen. Perustuslain mukaisen prosessin jatkuminen osoittaa, että järjestelmä edelleen toimii, vaikka sitä koetellaan. Olemme nähneet myös järjestystä palauttavia toimia. Vastuuntuntoisuus on voittamassa alaa. Vallan vaihtuminen ja tappioon päättyvän vaalituloksen hyväksyminen on keskeinen osa demokraattista järjestystä", presidentti toteaa.

Maan sisäisessä keskustelussa joudutaan nyt Niinistön mielestä hakemaan vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet, ja miten kansakunnan yhtenäisyyttä rakennetaan uudelleen.

"On nähtävä, että aggressiivisen poliittisen retoriikan ja yllyttämisen lisäksi on syvempiä syitä. Taustalla on myös pettymystä oman aseman ja osallisuuden heikkenemiseen, jolloin väite vallankäyttäjien ylimielisyydestä on löytänyt yleisönsä. Pahimmillaan tällainen johtaa nyt nähtyyn mellakointiin, joka on tuomittavaa", Niinistö pohtii.

Vallanvaihdon myötä on odotettu, että Yhdysvaltain rooli kansainvälisessä yhteisössä vahvistuu, presidentti kirjoittaa lopuksi.

"Sisäinen hajanaisuus vaarantaa tätä. Siksi kansainvälisen yhteisön, ja Suomenkin kannalta, on tärkeää, että Yhdysvaltain oma tilanne selkiytyy."

Lue myös:

Uutistausta Yhdysvaltain mellakoista: Kuinka vallanvaihdosta tuli demokratian esikuvamaassa poliittinen jännitysnäytelmä

Lue lisää

Hiljaiselo lakkaa: Trump palaa viikonvaihteessa parrasvaloihin puhumaan konservatiivijoukoille

New Yorkin syyttäjät saivat vihdoin Trumpin verotiedot

Yhdysvalloissa vahvistettu yli puoli miljoonaa koronakuolemaa – Biden muistutti ihmisiä rokotuksista

Varman Murto: Tälle vuodelle on ladattu kovat odotukset talouskasvusta, mutta se ei koske vielä Eurooppaa