Politiikka

Niinistö: Yhdysvalloissa joudutaan etsimään vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet – "Olemme nähneet myös järjestystä palauttavia toimia"

Tasavallan presidentin mukaan kansainvälisen yhteisön kannalta on tärkeää, että Yhdysvaltain oma tilanne selkiytyy.
Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi mellakointia Yhdysvaltain kongressissa demokratian painajaiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa tänään torstaina julkaistussa tiedotteessaan Yhdysvaltain vaalitilanteesta.

"Yhdysvaltain kongressi on tänään vahvistanut presidentinvaalien tuloksen. Perustuslain mukaisen prosessin jatkuminen osoittaa, että järjestelmä edelleen toimii, vaikka sitä koetellaan. Olemme nähneet myös järjestystä palauttavia toimia. Vastuuntuntoisuus on voittamassa alaa. Vallan vaihtuminen ja tappioon päättyvän vaalituloksen hyväksyminen on keskeinen osa demokraattista järjestystä", presidentti toteaa.

Maan sisäisessä keskustelussa joudutaan nyt Niinistön mielestä hakemaan vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet, ja miten kansakunnan yhtenäisyyttä rakennetaan uudelleen.

"On nähtävä, että aggressiivisen poliittisen retoriikan ja yllyttämisen lisäksi on syvempiä syitä. Taustalla on myös pettymystä oman aseman ja osallisuuden heikkenemiseen, jolloin väite vallankäyttäjien ylimielisyydestä on löytänyt yleisönsä. Pahimmillaan tällainen johtaa nyt nähtyyn mellakointiin, joka on tuomittavaa", Niinistö pohtii.

Vallanvaihdon myötä on odotettu, että Yhdysvaltain rooli kansainvälisessä yhteisössä vahvistuu, presidentti kirjoittaa lopuksi.

"Sisäinen hajanaisuus vaarantaa tätä. Siksi kansainvälisen yhteisön, ja Suomenkin kannalta, on tärkeää, että Yhdysvaltain oma tilanne selkiytyy."

Lue myös:

Uutistausta Yhdysvaltain mellakoista: Kuinka vallanvaihdosta tuli demokratian esikuvamaassa poliittinen jännitysnäytelmä

Lue lisää

Trumpin virkasyyte etenee senaattiin maanantaina

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Savonlinnalainen kokoomuspoliitikko siirtyi Liike Nytiin – "Meille tulee paljon ihmisiä, jotka ovat kyllästyneitä vanhaan poliittiseen systeemiin", puoluejohtaja Harkimo kommentoi