Politiikka

Kongressitalon mellakoissa loukkaantui yli 50 poliisia – Schumer haluaa Trumpin viralta

Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.
LEHTIKUVA/AFP
Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti.

Yhdysvalloissa Washingtonissa yli 50 poliisia loukkaantui keskiviikkona kongressitalon mellakoissa, kertoo paikallinen poliisipäällikkö Steven Sund lausunnossaan. Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.

Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat keskiviikkona Yhdysvaltain kongressin tiloihin. Väkivaltaisessa mielenosoituksessa kuoli neljä ihmistä.

Poliisi vahvistaa myös keskiviikkona Washingtonista löytyneen kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä. Poliisin mukaan kyse oli oikeista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Poliisi kertoo havainneensa myös epäilyttävän ajoneuvon, joka tutkittiin perusteellisesti ja tehtiin vaarattomaksi. Ajoneuvon omistaja ja 13 muuta pidätettiin laittomasta kulusta Capitolin alueelle.

Senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan Trump tulisi panna heti viralta keskiviikkona tapahtuneen kongressin mellakan vuoksi.

"Se, mitä Capitol-kukkulalla tapahtui eilen, oli kapina Yhdysvaltoja vastaan, johon presidentti oli kannustanut. Nykyisen presidentin ei pitäisi jatkaa virassaan enää päivääkään", Schumer sanoi lausunnossaan brittilehti Guardianin mukaan.

"Nopein ja tehokkain tapa, joka voidaan tehdä jo tänään, olisi poistaa presidentti virasta niin, että varapresidentti ottaa välittömästi käyttöön perustuslain 25. lisäyksen. Jos varapresidentti ja hallitus eivät sitä tee, kongressin tulisi kokoontua uudelleen ja nostaa syyte virkarikoksesta."

Lue lisää

Melania Trump tuomitsi väkivaltaisuudet ja peräänkuulutti yhtenäisyyttä

Valkoisen talon ex-kansliapäällikkö erosi mellakoinnin vuoksi

Ulkoministeri Haavisto Yhdysvaltain kongressin mellakasta: Oppitunti siitä, mitä voi tapahtua, jos demokratian pelisääntöjä ei noudateta

Maailman johtajat epäuskoisina ja tuomitsevina Yhdysvaltojen mellakoista  –  Merkel kertoi olevansa raivoissaan