Politiikka

Alle puolet suomalaisista luottaa päättäjiin – epäileväisimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat

Keskustan ja RKP:n äänestäjät luottavat eniten kotikuntansa päättäjiin. Perussuomalaisten kannattajat eivät juurikaan luota varsinkaan EU-päättäjiin.
Markku Vuorikari
Vajaa puolet kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon valtakunnan päättäjiin.

Vajaa puolet kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon oman kotikunnan (46 %) ja valtakunnan (45 %) päättäjiin, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä.

Epäileväisiä kansalaisia on kyselyn perusteella enemmän kuin päättäjiin luottavia. Noin puolet ei tunne luottamusta kotikunnan (48 %) eikä valtakunnan (49 %) päättäjiin.

Joka kolmas luottaa oman maakunnan (34 %) ja Euroopan unionin (33 %) päättäjiin. Vastaavasti epäluottamusta maakunnan päättäjiin (51 %) kokee puolet ja EU:n päättäjiin (58 %) kolme viidestä.

Vaikka luvut eivät ole mairittelevia, luottamus on silti kohentunut viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana. Luottamus valtakunnan päättäjiin on kasvanut jopa 20 prosenttiyksikköä: 26 prosentista 46 prosenttiin.

Luottavaisimpia ovat 18–30-vuotiaat ja kriittisimpiä 41–60-vuotiaat.

Keskustan ja RKP:n kannattajat antavat eniten suitsutusta kotikunnan päätöksentekijöille. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajat ovat kriittisimpiä. Perussuomalaisten tukijat tuntevat epäluottamusta kaikkiin päättäjiin – perussuomalaisten kannattajien silmissä pahnanpohjimmaisia ovat EU-päättäjät, joiden epäluottamus nousi peräti 84 prosenttiin.

Vihreiden, RKP:n, SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ovat luottavaisimpia valtakunnan tason päättäjiin. Kokoomuksen äänestäjistä puolet luottaa ja toinen puoli ei.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa marraskuussa 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4 516. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Kyllä kansa tietää

Enemmistö maaseudulla asuvista pitää ilmastokeskustelua turhana vouhotuksena – maatalousyrittäjä: "Otamme ilmastoasiat vakavasti"

Kolmannes suomalaisista luottaa Rinteen hallitukseen – opposition kykyihin uskoo joka neljäs

Tutkimus: Kuntalaiset tyytymättömiä vanhusten palveluihin – eniten tyytymättömyyttä pääkaupunkiseudulla