Politiikka

Lääkärin palsta: Suun bakteerit noudattavat tarkkaa reviirijakoa – niiden toiminnasta on vasta kalpea aavistus

Jatkuvasta syljen virtauksesta sekä ruuasta ja juomasta huolimatta suun bakteerit pysyvät jollain käsittämättömällä tavalla omilla reviireillään.
Jukka Pasonen
Suun bakteeristo on mikrokosmos, jonka koostumuksesta, toiminnasta ja merkityksestä meillä on toistaiseksi vain kalpea aavistus.

Amerikkalaiset tutkijat analysoivat suun bakteeristoa geenimenetelmillä, jotka mahdollistavat samaan lajiin kuuluvien bakteerien jaottelun pienten geneettisten erojen perusteella.

Esimerkiksi haitaton Haemophilus parainfluenzae -bakteeri esiintyi suusta otetuissa näytteissä kolmena geneettisesti toisistaan erottuvana ryhmänä. Yhtä niistä löytyi kielen pinnalta, toista hampaan pinnan plakeista ja kolmatta posken limakalvolta.

Löydöksen perusteella on mahdollista, että bakteerit toimivat yhteistyössä ihmisen elimistön kanssa juuri kyseisessä paikassa. Kielen pinnan bakteereista onkin löytynyt geenejä, jotka ohjaavat kielen pintasolukolle hyödyllisten aineiden tuottoa.

Jatkuvasta syljen virtauksesta sekä suun kautta kulkevasta ruuasta ja juomasta huolimatta suun bakteerit pysyvät jollain käsittämättömällä tavalla omilla reviireillään. Suun bakteeristo onkin mikrokosmos, jonka koostumuksesta, toiminnasta ja merkityksestä meillä on toistaiseksi vain kalpea aavistus.

(Genome Biology 2020;21:293)

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Lue lisää

Lääkärin palsta: Ihminen on sosiaalinen eläin, jonka yksinäisyys näkyy aivoissakin

Jo yksi 15 minuutin kova kuntopyörätreeni auttaa muistia

Korona tarttuu henkilöautossakin – autoon tulee suhtautua tarttumisriskin suhteen samoin kuin muihinkin kulkuneuvoihin

Leluaseiden aiheuttamat silmävammat voivat aiheuttaa näön alentumista ja vuosia kestäviä kipuja