Lääkärin palsta: Suun bakteerit noudattavat tarkkaa reviirijakoa – niiden toiminnasta on vasta kalpea aavistus
Jatkuvasta syljen virtauksesta sekä ruuasta ja juomasta huolimatta suun bakteerit pysyvät jollain käsittämättömällä tavalla omilla reviireillään.
Suun bakteeristo on mikrokosmos, jonka koostumuksesta, toiminnasta ja merkityksestä meillä on toistaiseksi vain kalpea aavistus.
Amerikkalaiset tutkijat analysoivat suun bakteeristoa geenimenetelmillä, jotka mahdollistavat samaan lajiin kuuluvien bakteerien jaottelun pienten geneettisten erojen perusteella.
Esimerkiksi haitaton Haemophilus parainfluenzae -bakteeri esiintyi suusta otetuissa näytteissä kolmena geneettisesti toisistaan erottuvana ryhmänä. Yhtä niistä löytyi kielen pinnalta, toista hampaan pinnan plakeista ja kolmatta posken limakalvolta.
Löydöksen perusteella on mahdollista, että bakteerit toimivat yhteistyössä ihmisen elimistön kanssa juuri kyseisessä paikassa. Kielen pinnan bakteereista onkin löytynyt geenejä, jotka ohjaavat kielen pintasolukolle hyödyllisten aineiden tuottoa.
Jatkuvasta syljen virtauksesta sekä suun kautta kulkevasta ruuasta ja juomasta huolimatta suun bakteerit pysyvät jollain käsittämättömällä tavalla omilla reviireillään. Suun bakteeristo onkin mikrokosmos, jonka koostumuksesta, toiminnasta ja merkityksestä meillä on toistaiseksi vain kalpea aavistus.
(Genome Biology 2020;21:293)
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Amerikkalaiset tutkijat analysoivat suun bakteeristoa geenimenetelmillä, jotka mahdollistavat samaan lajiin kuuluvien bakteerien jaottelun pienten geneettisten erojen perusteella.
Esimerkiksi haitaton Haemophilus parainfluenzae -bakteeri esiintyi suusta otetuissa näytteissä kolmena geneettisesti toisistaan erottuvana ryhmänä. Yhtä niistä löytyi kielen pinnalta, toista hampaan pinnan plakeista ja kolmatta posken limakalvolta.
Haluatko jatkaa lukemista?
Olet lukenut 3/3 ilmaista artikkelia viikossa.
Lehden tilaaja,
ota digi käyttöön.
Haluatko jatkaa lukemista?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.