Politiikka

Juha Sipilään on käyty käsiksi eduskunnan lähellä – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla", entinen pääministeri kertoo MTV:lle

Entisen pääministerin päälle käytiin nyrkein, Sipilä kertoo haastattelussa.
Juho Leskinen
Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) kertoo MTV Uutisille, että välikohtaus tapahtui viime torstaina keskellä kirkasta päivää.

MTV Uutiset ja Iltalehti kertoivat aiemmin tänään ohikulkijan käyneen Sipilään käsiksi eduskunnan ulkopuolella viime viikolla. Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) kertoo MTV Uutisille, että välikohtaus tapahtui viime torstaina keskellä kirkasta päivää.

"Tulin palaverista, ja kimppuun käytiin nyrkein", Sipilä sanoo MTV:lle.

Kysymys ei ollut Sipilän mukaan pelkästään kevyestä tönäisystä.

"Kyllä lyötiin ihan kunnolla. Nyrkein käytiin päälle", Sipilä kuvailee.

Hän ei kommentoi välikohtauksen tarkkoja yksityiskohtia tai sitä, aiheuttiko tapaus fyysistä vahinkoa. Tapaus on Sipilän mukaan nyt poliisin tutkinnassa.

Sipilä peräänkuuluttaa maltin säilymistä poliittisessa keskustelussa. Sipilän mukaan sosiaalisen median vihapuheesta ei ole pitkä matka tekoihin.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoo STT:lle, että edustaja on viime torstaina ollut ylittämässä suojatietä Arkadiankadulla, kun hänet ohittanut henkilö on kääntynyt ympäri ja tönäissyt edustajaa selkään. Tekijä on tämän jälkeen "antanut painokelvotonta palautetta" ja poistunut paikalta.

Savola ei kommentoi edustajan henkilöllisyyttä. Hän kuitenkin vahvistaa muiden medioiden tiedon, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

"Se on Helsingin poliisilaitoksen tutkittavana, kyllä."

Savola kiistää STT:lle, että edustajalle olisi käynyt välikohtauksessa mitenkään. Hän pitää kuitenkin käytöstä huolestuttavana.

"Ymmärtääkseni kyse on yksittäisestä typerästä tapauksesta. Sinänsä se, että ihmiset käyttäytyvät näin, on huolestuttavaa, mutta en näe tässä mitään laajempaa, kuin että jollain kansalaisella on harkinta pettänyt pahasti."

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on Twitter-tilillään kommentoinut tekoa vakavaksi ja tuomittavaksi.

"Kansanedustajaan kohdistunut väkivaltainen teko on loukkaus paitsi yksilöä myös koko eduskuntaa kohtaan. Teko on vakava ja tuomittava", Marin kirjoittaa.

Myös eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on tuominnut teon. Kumpikaan heistä ei kerro, kenestä on ollut kyse.

"Edustajien fyysinen koskemattomuus on tärkeä osa uskottavaa demokratiaa. Me suomalaiset emme voi koskaan hyväksyä sitä, että edustajamme joutuvat väkivallan kohteeksi", Vehviläinen kirjoittaa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan toivotti voimia Sipilälle ja hänen läheisilleen sekä kantoi myös huolta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä.

"Henkilöön kohdistuvasta vihanlietsonnasta on lyhyt matka tekoihin. Kollega Juha Sipilään kohdistunut väkivallanteko on järkyttänyt minua syvästi. Meillä kaikilla on vastuu yhteiskunnallisesta ilmapiiristä", Saarikko kirjoitti.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on tuominnut teon.

"Poliitikkoihin kohdistuva väkivalta on myös hyökkäys demokratiaa kohtaan. Päättäjien työhön kuuluu kritiikki, mutta henkinen ja fyysinen väkivalta eivät kuulu demokraattiseen oikeusvaltioon", Ohisalo kirjoitti.

Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juha Sipilä kertoo välikohtauksesta MTV Uutisille: Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla"

Iltalehti: Kansanedustajaan käytiin käsiksi eduskuntatalon edustalla - IL:n tiedot: kyseessä Juha Sipilä

Lue lisää

Kepulla on toivoa, persuilla märkivä haava

Hallitukselta ja eduskunnalta odotetaan tärkeitä päätöksiä

Eduskunta: Miten käy Postin palveluiden haja-asutusalueilla?

Populismi haastaa meidät jatkossakin