Politiikka

Kunnat hallitsevat 1,5 miljardin euron metsäomaisuutta – MTK kannustaa maa- ja metsätaloutta ymmärtäviä ehdolle kuntavaaleihin

Myös maankäytön suunnittelu ja kaavoitus ovat maanomistajien asemaan vaikuttavia kuntien tehtäviä.
Kuva: Hanne Manelius
Lähes jokainen kunta omistaa metsää.

"Jäsenkunta pitäisi saada innostumaan kuntavaalien ehdokkuuksista. On tärkeää, että valtuustoissa on elinkeinoa ymmärtäviä ihmisiä", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sano MTK:n johtokunnan kokouksessa.

MTK muistuttaa kuntavaaliohjelmassaan esimerkiksi, että lähes jokainen kunta on metsänomistaja. Kuntien metsäomaisuuden arvo on yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Myös maankäytön suunnittelu ja kaavoitus ovat kuntien tehtäviä.

Marttila toivoo, että MTK-liitot järjestävät kuntavaalien ympärillä paljon tapahtumia ja houkuttelevat ehdokkaita.

"Alueellisia, paikallisia paneeleja, seminaareja ja tilaisuuksia olisi nyt hyvä järjestää. Harmi, että koronapandemia vaikeuttaa järjestämistä. Syöttöjä ja ideoita maatalouden ympärillä kovasti on."

Marttilan mukaan valmistelu ensi kesän kausityövoiman saatavuudesta on käynnissä. Hän toivoo valtion puolelta ryhtiliikettä.

"Valtion verkkauteen ei missään nimessä olla tyytyväisiä. Korona voi olla vielä päällä ensi kesänä, tosi pahanakin Euroopassa. Kasvukauden alkuun ja työvoimatarpeeseen ei ole montaa kuukautta."

Marttilan mukaan Brysselissä pelataan kummaa peliä maatalous- ja metsäasioiden ympärillä.

"Euroopan komissio on ottanut hämmentäjän roolin. Komissio tunkee eteenpäin ajatusta EU:n tiiviistä metsäpolitiikasta, vaikka jäsenmaiden kannat ovat selkeästi toiseen suuntaan. Komission suunnitelmat saivat onneksi täystyrmäyksen Euroopan parlamentilta, joka paalutti kannakseen kestävän ja monitavoitteisen metsätalouden", Marttila kirjoittaa MTK:n Mainio-lehdessä.

Lue lisää

MTK varsin tyytyväinen eläinten hyvinvointilakiin: Luvassa tiukennuksia mutta myös kannusteita ilman merkittäviä heikennyksiä kilpailukykyyn

Mynämäki peittoaa Helsingin

MTK: Uuden eläinten hyvinvointilain pitää sekä turvata tuotantoeläinten hyvinvointi että mahdollistaa elinkeinon kilpailukyky

Halla-aho: Perussuomalaiset ei hyväksy kuntavaalien siirtoa