Politiikka

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

VTT povaa buumia puurakentamiselle, kun puuta aletaan yhdistää teräkseen ja betoniin.
Microsoft Teams / Kuvitus: Juho Leskinen
Kuvakaappaus Tuomas Kuhmosen keskiviikkoisesta esityksestä MTK:n toimihenkilöpäiviltä.

MTK:n toimihenkilöpäivät järjestettiin tällä viikolla Teams- eli etäkokouksena, mutta se ei haitannut ajatusten lentoa.

Ohjelmassa oli ajankohtaista asiaa jäsenpalveluportaali Oivan tilannekatsauksesta Brysselin terveisiin ja viestinnän miettimisestä siihen, onko eettisempää tai luonnon kannalta kestävämpää syödä naudan- vai broilerin lihaa.

Isolla kauhalla tulevaisuudenuskoa lappasivat vierailevat puhujat.

Tulevaisuuden Pörsänmäkeä eli maaseudun tulevaisuutta vuonna 2050 visioi lennokkaaseen tyyliinsä Turun yliopiston tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen.

Pörsänmäki täyttyy eikä lisää rakennuslupia myönnetä, sillä maaseutuistumisesta tulee megatrendi, joka aiheuttaa maalla suurta asuntopulaa. Viinankeitto vapautuu, ihmiset elävät merkityksellisissä kuplissaan, alueet erilaistuvat vahvuuksineen, eikä kaikkien kuntien verkkosivun kannessa komeile enää vain järven taakse laskeva aurinko.

Talouskasvu menee pois muodista ja tilalle tulevat bio-, kierto- ja kohtuutalous, jonka seurauksena uutta elämää etsivät köyhäilyradikaalit saavat suojaa Savosta. Hoivakodit sijoittuvat maatilojen yhteyteen, sillä "paska eheyttää" ja pörröefektin seurauksena siellä silitellään karvaisia hiehoja, hirviä tai alkuasukkaita.

"Esteenä on vain tulevaisuudenuskon puute, jota MTK:kin voisi ostaa ja jakaa jäsenistölleen, jos sitä saisi kiinalaisesta verkkokaupasta."

Sanojensa vahvistukseksi Kuhmonen kertoi tuoreesta kyselystä, jonka mukaan valtaosa pirkanmaalaisista nuorista asuisi kaupungin sijasta mieluummin maaseudulla.

Foodwestin toimitusjohtaja Karri Kunnas arvioi, että vaikka koronapandemia tuo ravintola-alalle pudotuskisan, moni on alkanut myydä tuotteitaan vähittäiskaupoissa. Uutta liiketoimintaa tuo ruokapuolelle myös verkkojätti Amazon, joka tuo uhkien ohella myös mahdollisuuksia. Sitä kautta maailmalle menee jo nyt muun muassa varsinaissuomalaista härkäpapua, hamppua ja spelttiä, aluepäällikkö Terhi Löfstedt tiesi.

VTT:n johtaja Jussi Manninen uskoo puualan vahvaan uudistumiseen. "Se, että ligniinistä voi tehdä mitä vain paitsi rahaa, ei pidä enää paikkaansa."

Ligniiniä käytetään akkujen raaka-aineeksi ja ksylitolia purkukumiin, ja rakentamisessa puubuumi on vasta edessä.

"Yhdistämällä puuhun eri materiaaleja, kuten betonia ja terästä, saadaan merkittäviä päästövähennyksiä ja puulle uusia mahdollisuuksia. Tämä on trendi nyt jo Britanniassa."

Toiminnanjohtaja Jyrki Wallin muistutti, että alkavana vuonna edunvalvonnalla on edessään isoja asioita maataloudesta metsään, mutta "loistava kone" niitä hoitamassa. "Olemme joukkue, jolla on suuri vastuu veneen eteenpäin viemisestä, mutta luottamushenkilöt päättävät suunnan."

Lue lisää

Suomen viimeisetkin kokoontumisrajoitukset päättyvät – Etelä-Suomen avi kertoo, että Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei jatketa lokakuussa

Etelä-Suomen avi purkaa Uudenmaan kokoontumisrajoitukset lokakuussa

Näissä kunnissa vain noin puolet aikuisista on saanut ensimmäisen annoksen – asiantuntija näkee rokotuskielteisyyden juuret viime keväässä

Äänestä, mitä mieltä olet rokotelahjoista – Kainuussa kannustetaan piikille lahjakortein