Politiikka

Hallitus neuvottelee iltapäivällä rajaliikenteen tiukennuksista ja koronarajoituksista muuntoviruksen vuoksi

Ratkaisua haetaan muun muassa siihen, millä tavalla rajaliikennettä rajoitetaan eli mikä katsotaan välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi.
Ratkaisua haetaan muun muassa siihen, millä tavalla rajaliikennettä rajoitetaan eli mikä katsotaan välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Hallitus neuvottelee iltapäivällä toimista, joilla on tarkoitus jarruttaa koronaviruksen brittimuunnoksen leviämistä Suomessa.

Ratkaisua haetaan muun muassa siihen, millä tavalla rajaliikennettä rajoitetaan eli mikä katsotaan välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi.

Tarkoituksena on saada tulijavirtaa vähenemään etenkin satamissa niin, että kaikki tulijat pystytään testaamaan. Nykyisillä matkustajamäärillä testaamisen järjestäminen terminaalissa on käytännössä mahdotonta. Viime viikolla kokeiltiin testaamista laivoissa, mutta testeihin hakeutui vain pieni osa matkustajista.

Hallitus varautuu myös nykyistä tiukempiin rajoitustoimiin Suomen sisällä, jotta ärhäkämmin leviävää brittimuunnosta pystyttäisiin jarruttamaan ennen rokotteista saatavaa apua.

Muiden rajoitustoimien osalta on STT:n tietojen mukaan tarkoitus hyödyntää nykyisen hybridistrategian sisältämää työkalupakkia, mutta katsoa uudelleen kynnyksiä eri toimenpiteiden käyttöön ottamiselle.

Ensi vaiheessa on odotettavissa aiempaa jämäkämpää suositusta siitä, että leviämisvaiheen alueilla otetaan käyttöön kaikki hybridistrategian mukaiset toimet, sillä hallituksen näkökulmasta toimista ei voida lipsua muuntoviruksen uhatessa.

Tulevien viikkojen varalle on lisäksi tarkoitus linjata siitä, missä kohtaa muuntoviruksen todetaan pahentaneen tilannetta siinä määrin, että esimerkiksi leviämisvaiheen toimia on otettava käyttöön aiemmassa vaiheessa kuin nykyinen kriteeristö edellyttäisi.

Varautuminen perustuu taustaoletukseen, että herkemmin leviävä muuntoviruskanta alkaa lähiviikkoina vallata alaa nykyiseltä. Tällöin vanhat rajoitustoimet enää riitä pitämään tilannetta hallinnassa ja esimerkiksi paine sairaalahoitoon voisi kasvaa.

Neuvottelussa on esillä myös paljon keskustelua herättänyt kysymys lasten ja nuorten harrastustoiminnan vapauttamisesta.

Kysymys on hallitukselle erittäin vaikea tilanteessa, jossa muuntoviruksen uhkaan halutaan reagoida ajoissa, joten on mahdollista, ettei asiaan ole tällä erää tulossa höllennyksiä.

Hallitus varautuu pitkiin neuvotteluihin niin rajakysymysten kuin rajoitustoimienkin vuoksi.

Lue lisää

Vakavat tartuntaluvut eivät yllättäneet ministereitä, jotka kehottivat kohtaamisten vähentämiseen: "Tässä on useita viikkoja varoiteltu"

Kansanedustajat tyrmäsivät yhtenä rintamana Ano Turtiaisen koronapuheet

THL: Suomessa 620 uutta koronavirustartuntaa, kahden viikon tartuntaluvut pompanneet lähes 2 300 tartunnalla

Etäkouluhämmennys hiihtoloman kynnyksellä Pirkanmaalla: lapset lähettiin lomalle luulossa, että koulu jatkuu etäopetuksena – koronanyrkki päättikin toisin