Politiikka

Hallitus kiristää maahantulon rajoituksia helmikuun lopulle asti – vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen sallitaan keskiviikosta alkaen

Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona 27.1. vuorokauden vaihtuessa.
Jaana Kankaanpää
Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa uusista koronarajoituksista.

Hallitus on päättänyt odotetusti kiristää maahantulon rajoituksia sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia. Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.

Hallitus neuvotteli perjantaina monta tuntia Helsingin Säätytalossa, ja teki päätökset ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa neuvottelun jälkeen. Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoivat päätöksistä tiedotustilaisuudessa illalla.

Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Ohisalon mukaan tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne ja tiettyjä erikseen mainittuja erityisryhmiä.

Maahantulo sallitaan asiaan liittyvällä työnantajan täyttämällä lomakkeella.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet lakkautetaan, ja rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa lisäksi karanteenisuositus.

Sukulaisen määritelmää tiukennetaan sisä- ja ulkorajapäätöksissä. Jatkossa rajaus kattaa puolison, seurustelusuhteen, lapsen, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat.

Lisäksi Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Myös Lapissa länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin voi tulla henkilöliikennettä koskevia muutoksia.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi, että uusien rajoitusten vähentävä vaikutus lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä voi olla jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyiseen verrattuna.

Lue lisää

Katso hallituksen tiedotustilaisuus rajapäätöksistä klo 8

Hallituksen info koulutyöstä – katso suora lähetys kello 20 alkaen

Oikeuskansleri on saanut useita kanteluita kuntavaalien siirtämisestä – käsittelee mahdollisesti kahta

Eduskunnan odotetaan päättävän tänään ravintoloiden sulkemisesta