Politiikka

Ylen vastaava tuottaja myöntää puutteen venäjänkielisessä Navalnyi-uutisoinnissa: "Yhteys Venäjän tapahtumiin jäi ohueksi"

Ylen vastaavan tuottajan Marko Krapun mukaan tv-uutislähetyksessä ohueksi jäänyt uutisointi on käyty läpi toimituksen kanssa. Vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kuitenkin puolustaa yhtiön yleislinjaa. Jokisen mukaan väitteet Navalnyiin liittyvän uutisoinnin vähäisyydestä ovat "fake news" eli puppua.
Kuvakaappaus Novosti Yle -televisiouutisista
Kuvakaappaus Novosti-televisiouutisista lauantailta.

Uutisoinnin kapeudesta Ylen venäjänkielisissä Novosti-uutisissa televisiossa virisi sunnuntaina keskustelua pikaviestipalvelu Twitterissä. Ihmetystä herätti etenkin se, ettei lauantain Tehtaankadulla Helsingissä tehdyn tukimielenosoitus-uutisen yhteydessä kerrottu, että myös Venäjällä oli liikehditty laajasti ja että poliisi oli median tietojen mukaan hajottanut siellä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitsemiseen liittyviä mielenosoituksia.

"Kontekstointi Venäjän tapahtumiin jäi lauantain lyhyessä tv-uutislähetyksessä Helsingin tukimielenosoituksista kertoneen sähkeen yhteydessä hieman liian ohueksi", myöntää Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava tuottaja Marko Krapu.

Asia on hänen mukaansa käyty läpi toimituksen kanssa.

MT havaitsi saman puutteen katsoessaan neljän minuutin uutiset viikonlopulta. Sunnuntaina Navalnyia ei mainittu, mutta Novosti kertoi Lahden hiihtokisoista, joissa venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunov kimmastui viestihiihdon loppukirin voittaneelle Suomen Joni Mäelle ja taklasi tämän kumoon.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen puolusti yhtiön uutislinjaa MT:lle maanantaina sähköpostitse.

"Navalnyista on ollut journalismia ja tulee varmasti myös olemaan, joten väite, että emme aiheesta olisi kertoneet, on täydellinen fake news." Fake news tarkoittaa valeuutista.

Navalnyi oli Jokisen mukaan "oikein hyvin esillä" lauantaina Novostin tv-uutisissa, jossa raportoitiin tukimielenosoituksesta Helsingissä, sekä "laajalla kattauksella" Novostin verkossa.

MT kysyi Jokiselta, eikö länsimainen uutisointi Venäjältä täällä asuville venäjänkielisille olisi suomalaistenkin veronmaksajien etu ja hyvää julkista palvelua.

Jokinen ja Krapu vastaavat, että Novostin tehtävänä on kertoa suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuvista asioista venäjän kielellä.

”Ulkomaan uutisista kerrotaan pääsääntöisesti vain silloin, kun asia koskettaa myös Suomea. Uutisen on oltava tuolloin merkittävä”, Krapu linjaa.

Hänen mukaansa Venäjän suurmielenosoitukset ovat lähtökohtaisesti ulkomaan uutinen, mutta koska ne heijastuivat Suomeen, Helsingin tukimielenosoituksesta kerrottiin viikonloppuna. Krapu myöntää siis kuitenkin yhteyden Venäjän tapahtumiin jääneen epäselväksi.

Nettijutuissa sen sijaan on Krapun mukaan käsitelty myös Suomen valtiojohdon kantoja ja Ylen kirjeenvaihtajan häirintää Moskovan mielenosoituksissa sekä kerrottu Navalnyin vaimon pidätyksestä ja siihen liittyvästä Suomen ja Venäjän presidenttien puhelusta.

Krapu huomauttaa, että Venäjällä ja muissa venäjänkielisissä maissa tapahtuu lähes päivittäin osaa Suomessakin asuvia kiinnostavia asioita, mutta niistä uutisointi ei palvelisi Novostin perustarkoitusta eikä olisi tasapuolista muun maailman tapahtumiin nähden.

Jokinen kehottaa katsomaan koko Ylen uutistoimintaa sen toimintaa arvioitaessa. "Ylen toimittaja oli varsin tiukasti läsnä Moskovan mielenosoituksissa. Eipä siellä juuri muita suomalaisia toimittajia näkynyt."

Yle perusti venäjänkieliset uutiset toukokuussa 2013. Toimituksessa työskentelee viisi henkilöä.

Päivittäisiä TV-uutisia katsoi viime vuonna keskimäärin 240 000 ihmistä, Krapu kertoo. Suomessa asuu noin 80 000 venäjänkielistä ihmistä.

Alle 45-vuotiaat viettivät Novostin verkkosivuilla noin tuhat tuntia viikossa ja arviolta viidennes verkkoliikenteestä tulee ulkomailta, Krapu kertoo.

Oikaisu 25.1. klo 19:00: Ingressiä täydennetty.

Lue lisää

Ylen somalinkielisten koronauutisten juontajaa solvattiin rasistisesti Instagramissa – poliisin ja syyttäjän mukaan teko oli liian vähäinen tutkittavaksi

Paasikiven oppi unohtui

Aleksei Navalnyi siirretty pois vankilasta tuntemattomaan paikkaan

Uusia Venäjä-pakotteita luvassa – Venäjän ja EU:n suhteet aallonpohjassa