Politiikka

EU:n urheiluministerit vaativat ihmisoikeuksien turvaamista isoissa urheilutapahtumissa – kaikki jäsenmaat yhteisen lausunnon kannalla

Kaikki jäsenmaat lähtivät mukaan julkilausumaan, joka koskee suuria urheilutapahtumia.
Vesa Laitinen
Suomen aloitti julkilausuma ihmisoikeuksien turvaamisesta kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Kuvituskuva.

Euroopan unionin urheiluministerit vaativat ihmisoikeuksien turvaamista kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Ministerit uusivat vuonna 2013 tehdyn julkilausuman, jossa vedotaan kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kunnioittamiseen urheilun suurtapahtumissa. Näitä ovat esimerkiksi olympialaiset, paralympialaiset ja maailmanmestaruuskilpailut.

Jäsenmaat allekirjoittivat kirjeen, joka lähetetään komissaari Mariya Gabrielille.

Kirjeen mukaan ihmisoikeudet urheilussa ovat yhä ajankohtainen aihe. "Urheilun suurtapahtumia järjestetään tai on suunniteltu järjestettävän valtioissa, joissa on todettu vakavia ihmisoikeusloukkauksia", ministerit kirjaavat.

Esimerkkinä kirjeessä mainitaan Valko-Venäjä, jossa ihmisoikeusrikkomusten on todettu olevan laajoja, systemaattisia ja oikeaksi todistettuja.

Ministerit pitävät tärkeänä, että ihmisoikeudet turvataan kaikissa urheilun suurtapahtumissa. He myös katsovat, että kansainvälisten urheilujärjestöjä tulee kannustaa vastuullisiin päätöksiin tapahtumien järjestämisestä. Jatkotoimenpiteenä ministerit toivovat, että Euroopan komissio ryhtyy vaadittamiin toimenpiteisiin.

Lue lisää

"Valitettavasti mun käsissä ei ole mitään magiaa. Olisin ihan älyttömän tyytyväinen, jos voisin tehdä taikuutta", maankuulu hevoshieroja Tuula Pursiainen sanoo MT Ravien haastattelussa

Kuusi kymmenestä toivoo Japanissa olympialaisten perumista tai siirtämistä

Katso video: Suomeen ehti kuin ehtikin tulla tänä vuonna olympiakultaa – maakunnan nuori on pikaluistelulupaus

Epätietoisuus hälveni, nyrkkeilijä Mira Potkonen saa osallistua Tokion olympiakarsintoihin