Politiikka

Marin: Olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin

Eduskunta keskustelee pääministerin ilmoituksesta hallituksen politiikasta.
Marin sanoi puheessaan eduskunnassa, että olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallitus varautuu käyttämään poikkeuksellisia toimia talouden, työllisyyden ja ihmisten tukemiseksi niin kauan kuin koronatilanne ja taloustilanne sitä edellyttävät.

Marin sanoi puheessaan eduskunnassa, että olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin.

Marinin mukaan keskeistä tulevaisuuden kannalta on se, miten yritykset selviävät kriisin yli ja millaisessa kunnossa ne kohtaavat pandemian jälkeisen maailman.

"Elinvoimaiset ja kilpailukykyiset yritykset ovat myös korkean työllisyysasteen edellytys. Siksi nyt on tehtävä kaikki tarvittava, jotta tuotantokapasiteettimme on iskussa, kun kysyntä jälleen elpyy", Marin sanoi eduskunnassa.

Marinin mukaan tämä tarkoittaa etenkin investointeja inhimilliseen pääomaan, vihreään siirtymään, tutkimukseen ja innovaatioihin sekä digi- ja väyläinfrastruktuuriin.

Eduskunnassa on parhaillaan keskusteltavana pääministerin ilmoitus hallituksen politiikasta.

Marin totesi, että julkisen talouden pitkän aikavälin haasteet eivät ole koronakriisin myötä kadonneet. Ikärakenteen muutos ja siihen nähden liian alhainen työllisyysaste edellyttävät ratkaisuja.

Hallitus tuo Marinin mukaan tänä vuonna eduskuntaan useita työllisyyttä vahvistavia lakiesityksiä, muun muassa esitykset pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista, palkkatuen uudistamisesta ja rekrytukikokeilusta sekä ulkomaalaisten osaajien maahanmuuton vauhdittamisesta.

"Tulemme tänä keväänä päättämään myös uusista työllisyyttä vahvistavista toimista. Tässä yhteydessä hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle", Marin sanoi.

Pääministerin mukaan hallituksen julkisen talouden kestävyystiekartta saa tarkennuksia kevään puoliväliriihessä.

"Mitä paremmin kasvun vahvistamisessa, aktiivisessa elinkeinopolitiikassa ja rakenneuudistuksissa onnistutaan, sitä vähemmän tarvitsemme sopeutustoimia. Siksi talouspolitiikan päähuomion on nyt oltava kestävän kasvun edellytysten luomisessa koko maassa, tuottavuuden nostamisessa, aktiivisessa elinkeinopolitiikassa ja työllisyyden vahvistamisessa", Marin linjasi.

Oppositiopuolueet kritisoivat ryhmäpuheissaan hallituksen talouspolitiikan suuntaa.

"Kaikki Suomesta tehty tutkittu tieto varoittaa tällä hetkellä kurjistuvasta tulevaisuudesta, jos talouspolitiikan linja ei muutu. Viimeksi eilen siitä muistutti valtiovarainministeriön virkamiesraportti. Viikko sitten talouspolitiikan arviointineuvosto", sanoi ryhmäpuheenvuorossa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hallitus näyttää kokoomuksen mukaan ratkaisevan jokaisen eteen tulevan ongelman joko lisävelalla tai veronkorotuksilla. Kokoomus toivoo uudistuksia, joilla syntyy työpaikkoja, yritykset kasvavat ja uskaltavat investoida. Hallituksen kehysriihi huhtikuussa on Orpon mukaan viimeinen päätöksenteon paikka, jos hallitus aikoo vielä jotain tehdä.

Perussuomalaisten mukaan veronkorotusten sijaan kuntien ja valtion tuhlailu on saatava aisoihin.

"Julkisen rahankäytön lisääminen ei ole kestävä tie elvyttää taloutta, vaan parempana keinona olisivat veronkevennykset. Työntekijöiden, eläkeläisten ja yrittäjien ostovoiman kasvattaminen luo hyvinvointia, kilpailukykyä ja uusia työpaikkoja", sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Lue lisää

Kiina tavoittelee tänä vuonna yli kuuden prosentin talouskasvua

Eduskunta rajoittaa toimintaansa maaliskuun ajaksi koronapandemian vuoksi

Orpoa syytetään suotta

HS: Eduskunnan puhemies moittii kirjeessä hallitusta ravintoloiden sulkemiseen liittyvän lain kiirehtimisestä