Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

EK: Koronarajoitusten purkamiseen pitää valmistautua hyvissä ajoin – rokotuksissa onnistuminen on ratkaisevan tärkeää

Jyri Häkämiehen mukaan rokotekattavuus voitaisiin parhaassa skenaariossa saavuttaa jopa kolme kuukautta nopeammin kuin synkimmässä vaihtoehdossa.
Kimmo Haimi
Häkämiehen mukaan rokotusprosessin tehostamisen lisäksi nyt pitää jo katsoa aikaan, jolloin rajoituksia päästään purkamaan. Kuvituskuva.

Elinkeinoelämän keskusliitto peräänkuuluttaa Suomeen "restartia", eli talouskasvun uudelleen käynnistämistä.

"Siinä onnistutaan vain, jos rokottamisessa onnistutaan. Se puolestaan edellyttää rokotusprosessin voimakasta valtakunnallista ohjausta ja työterveyshuollon mukanaoloa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan rokotusprosessin tehostamisen lisäksi nyt pitää jo katsoa aikaan, jolloin rajoituksia päästään purkamaan.

"Jotta voimme olla valmiina ajoissa, rajoitteiden purun ja tarvittavien tukitoimien suunnittelu on aloitettava nyt. Rokotuskattavuuden kehittyessä rajoituksia pitää purkaa asteittain, jotta pääsemme kiinni kasvuun", Häkämies toteaa.

"Parhaassa skenaariossa rokotekattavuus voitaisiin saavuttaa jopa kolme kuukautta nopeammin kuin synkimmässä skenaariossa. Tämän vaikutus BKT:hen olisi ainakin kaksi miljardia euroa. Se on merkittävä tavoite, jonka eteen pitää ponnistella", EK:n nokkamies summaa.

Myönteisin skenaario tarkoittaisi 80 prosentin rokotekattavuutta Suomessa jo heinäkuussa.

EK:n Restart-työryhmä ehdottaa, että työterveys otetaan systemaattisesti mukaan työikäisten rokottamisessa koko maassa.

"Ainoastaan tällä tavalla voidaan varmistaa myös kriittisten alojen ja työntekijöiden toimiva rokottamisjärjestys. Työterveyshuollon käyttämiseen liittyvät korvauskysymykset on ratkaistava. Rokotteiden jakelu työterveyshuollolle on suunniteltava ja toteutettava keskitetysti koko Suomen osalta", työryhmän tiedotteessa todetaan.

EK:n mielestä rokotteita antamaan tarvitaan kaikki rokottamiseen oikeutetut ja digitaalinen rokotustodistus tarvitaan nopeasti.

EK:n mukaan monet elinkelpoiset yritykset ovat yhä akuutin kriisituen tarpeessa.

Lue lisää

Kuluttajien luottamus on noussut nyt korkeammaksi kuin viime heinäkuussa – valmius lähteä asunto- ja autokaupoille on vahvistunut

THL: Koronarokotteen saanut Suomessa yli 636 300 ihmistä

EU-komission puheenjohtaja myöntää puutteet rokotehankinnoissa – tuotannon laajuudesta oli liikaa optimistisuutta

"Työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto pitää saada ripeästi mukaan" – koronarokotuksiin halutaan lisäkäsiä nopeuttamaan julkisen puolen urakkaa