Politiikka

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekivät välikysymyksen EU:n elpymispaketista, kokoomus ei mukana

Kokoomus on muiden oppositiopuolueiden kanssa eri linjoilla välikysymyksen lähtökohdista.
Antti Aimo-Koivisto
Kysymys tehtiin perussuomalaisten aloitteesta. Kuvassa Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (oik.), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja nyt-liike ovat jättäneet hallitukselle vastattavaksi välikysymyksen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin. Kokoomus ei osallistu välikysymykseen.

Kysymys tehtiin perussuomalaisten aloitteesta. Puolueet katsovat, että tukipaketti ei ole Suomen etu.

"Ulkomaankauppamme osuus Välimeren maiden kanssa on yhteensä noin viisi prosenttia. Vaikka menettäisimme sen kokonaan, ei taloutemme siitä juurikaan kärsisi. Tukipaketti hyödyttää kilpailijamaitamme meidän tappioksemme", sanotaan välikysymyksessä.

Oppositiopuolueet esittävät elpymispaketin vaihtoehtona, että kukin jäsenmaa ottaa itse ja omalla vastuullaan markkinoilta tarvitsemansa määrän.

Puolueet pelkäävät, että miljardipaketti ei jää kertaluonteiseksi.

"Tätä ei Suomen valistunut kansa usko eikä ole syytäkään", välikysymyksessä sanotaan.

Kokoomus oli välikysymyksen lähtökohdista perussuomalaisten kanssa eri linjoilla, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

"Perussuomalaiset katsovat tätä hyvin EU- ja eurokriittisesti, kun taas meille keskeinen lähtökohta on, että teollisuus tarvitsee EU:ta ja Suomi tarvitsee EU:ta", hän perusteli STT:lle.

Hallitus ei kuitenkaan nauti kokoomuksen luottamusta elpymisrahaston neuvotteluiden osalta, ja kokoomus varautuu tekemään oman epäluottamuslauseen.

"Tässä olisi vähintäänkin pitänyt palauttaa valtioiden velkavastuu voimaan jatkon osalta ja tehdä oikeuden velkasaneerauspäätös samalla, kun tämä elpymisrahasto neuvoteltiin."

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.

Eduskunnassa käydään iltapäivällä lähetekeskustelu EU:n seuraavasta seitsenvuotisesta budjetista ja sen yhteydessä EU:n elpymispaketista.

Lue lisää

Eduskunta rajoittaa toimintaansa maaliskuun ajaksi koronapandemian vuoksi

HS: Eduskunnan puhemies moittii kirjeessä hallitusta ravintoloiden sulkemiseen liittyvän lain kiirehtimisestä

Hallituksella ei ole ollut todellisia vaihtoehtoja

Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti Sipilän tönäisyvideon julkisuuteen