Politiikka

Leppä terveysverosta: "Mitään sellaisia verojärjestelmiä, jotka suosivat tuontiruokaa, ei pidä hyväksyä"

Soste ry -järjestö vaatii terveysperusteisen veron käyttöönottoa.
Jaana Kankaanpää
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa edetä terveysveroasiassa hallitusohjelman mukaan ja tarkastella terveyden edistämistä useiden eri toimien kautta, ei vain ruokaverotusta säätämällä.

Jos terveysvero otettaisiin Suomessa käyttöön, sen mahdollisia vaikutuksia kotimaiseen ruuantuotantoon pitäisi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) mukaan punnita tarkkaan.

"Mitään sellaisia verojärjestelmiä, jotka suosivat tuontiruokaa, ei pidä hyväksyä. Kotimaista ruuantuotantoa ja sen kilpailukykyä tulee vahvistaa. "

Iltalehti uutisoi tänään perjantaina Suomen sosiaali ja terveys ry:n (Sosten) esityksestä, jonka tavoitteena on ohjata kulutusta terveysperusteisella verotuksella.

Sosten esittämässä mallissa verovelvollisuus riippuisi tuotteen ravintoainepitoisuuksista. Verottomaksi jäisivät kasvikset, marjat ja hedelmät sekä Sydänmerkki-kriteeristön täyttävät tuotteet. Esityksen mukaan muille tuotteille olisi kaksi veroluokkaa, jolloin tuotteen sisältämän sokerin, suolan ja kovan rasvan määrä nostaisi veroa, ja näin ollen myös tuotteen hintaa.

Soste nosti samanlaisen veroehdotuksen esille myös viime vuonna.

Lue lisää: Järjestö ehdottaa Suomeen uutta valmisteveroa – kohdistuisi suolaan, sokeriin ja tyydyttyneeseen rasvaan

Pääministeri Sanna Marinin (sdp) hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus selvittää mahdollisuutta ottaa käyttöön kansanterveyttä edistävä vero, joka kohdistuisi esimerkiksi sokeriin. Kovasta rasvasta tai suolasta ei hallitusohjelmassa mainita samassa yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kommentoi Iltalehdelle, että vasemmistoliitto näkee terveysveron edistämisen tärkeänä.

"Mielestäni myös Soste ry:n ehdotusta tulee tarkastella osana selvitystä", hän kertoo Iltalehden mukaan.

Ministeri Leppä kommentoi MT:lle toisin: " Menemme tässä hallitusohjelman mukaan."

Hän lisää, että Sosten ehdottamassa mallissa on mukana laajasti eri ruokaryhmät, jolloin verotus ei kohdistuisi vain sokeriin, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.

"Terveyttä edistävässä ruokavaliossa tulee mielestäni katsoa laajasti eri toimenpiteitä. Meillä ollaan uudistamassa ravitsemussuosituksia, ja haluamme panostaa kouluruokailuun, myös terveellistä välipalaa kouluissa olemme pitäneet esillä."

Muina mahdollisina toimenpiteinä Leppä mainitsee linjaukset vastuullisista julkisista ruokahankinnoista.

"Tulee myös pohtia, miten epäterveellisten ruokien mainonta ei kohdistu lapsiin ja nuoriin. Energiajuomien osalta meillä on myös hallitusohjelmakirjaus, että niiden kieltämistä selvitetään ja tämä työ on käynnissä."

Lue lisää: Kolmannes naisista ja neljännes miehistä syö liikaa sokeria – suolaa saa liikaa lähes jokainen suomalainen

Lue lisää

Merkittävä vaikutus maatilojen talouteen: Hallitus jätti budjettiriihessä energiaveron palautuksen ennalleen – maatalouden veroasiantuntijat kiittävät ratkaisua

Elintarviketeollisuus torjuu terveysveron – "Ei ole takeita, että muuttaisi juuri niiden kuluttajien käyttäytymistä, jotka aiheuttavat terveydenhuollolle eniten kustannuksia"

Luken pitää pystyä nykyistä parempaan

Saimaan verkkokalastuskieltoaika ei pitene heinäkuulle – valtioneuvostossa ministerit Mikkonen ja Saramo äänestivät esitystä vastaan, kaikki muut kannattivat