Politiikka

Yle: Ulkoministeri Haavisto aikaa nostaa Navalnyin vapauttamisen esille – tapaa maanantaina Venäjällä virkaveljensä Lavrovin

Haavisto varautuu myös yllätyksiin, joita kahdenvälisissä tapaamisissa on ennenkin tapahtunut.
Carolina Husu
Pekka Haavisto painottaa, että hankalistakin aiheista on Venäjän kanssa kyettävä keskustelemaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) aikoo pysyä tiukkana ja tuoda esiin EU:n kannan, että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on vapautettava. Haavisto tapaa maanantaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pietarissa.

Haavisto korostaa Ylen haastattelussa, että Navalnyin myrkyttäminen on EU-maiden yhteisen kannan mukaan tutkittava. Rikoksen uhri on nyt joutunut syytetyksi, kun oppositiojohtaja vangittiin ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankileirille.

Tilanne on haastava, sillä EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell ei onnistunut tuomaan selkeästi esiin EU:n näkemystä oppositiojohtajan tuomiosta.

Lavrov ilmaisi perjantaina suorasanaisesti, että Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos Navalnyin tapauksen vuoksi sille asetetaan uusia pakotteita.

Yhteistyötä Venäjän kanssa pitää Haaviston mukaan edistää, mutta ei niin, että ihmisoikeuksien rikkomukset ja kansalaisten oikeudet lakaistaan maton alle. Hän ei halua spekuloida sitä, mitä seuraa, jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa suhteiden katkaisemisesta.

Yllätyksiinkin Haavisto on varautunut. Niitä voi tulla arjen kahdenvälisistä asioista, kuten Suomen ja Venäjän rajaliikenteestä tai korona-ajan yhteistyön sujumisesta.

Ylen uutinen

Lue myös europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd.) kolumni Borrellin vierailusta: Voittiko Venäjä?

Lue lisää

Paasikiven oppi unohtui

Aleksei Navalnyi siirretty pois vankilasta tuntemattomaan paikkaan

EU-maat antoivat poliittisen tuen Venäjän pakotteille – kohteiden nimet ja lukumäärät ovat vielä auki

Suomi on hetken EU:n ytimessä