Politiikka

Maatalouden investoinnit olivat ennätystahdissa viime vuoden alkupuolella, Valion sopimustuotanto leikkasi isojen investointien määrää loppuvuonna

Eniten investoitiin Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.
Johannes Tervo
Viime vuonna ely-keskukset rahoittivat euromääräisesti eniten maitotilojen investointeja.

Maatalouden investointituilla riitti kysyntää viime vuonna, Ruokavirasto tiedottaa.

Ely-keskukset rahoittivat yhteensä yli 2 500 maatalouden investointia, mikä on ennätysmäärä viiden viime vuoden aikana.

Investointien määrä oli ennätystahdissa alkuvuodesta 2020, mutta syksyllä hakemusmäärät laskivat. Isojen investointien hakumääriä vähensi se, että valiolaiset meijerit ottivat käyttöön tuotantosopimukset maidontuotannossa.

Viljelijöiden syksyllä tekemät lypsy- ja lihakarjatalouden investointihakemukset koskivat pääsääntöisesti pienehköjä peruskorjauksia. Lisäksi loppusyksystä asetusta muutettiin niin, ettei lihanautakasvattamoiden laajennuksia voida enää tukea.

Ely-keskukset myönsivät avustuksia maatalouden investointeihin yhteensä noin 126 miljoonaa euroa ja korkotukilainoja 143 miljoonaa euroa. Investointituen määrä on nykyisellä EU-rahoituskaudella kasvanut viime vuoteen asti joka vuosi.

Eniten investoitiin Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Näillä alueilla sijaitsee valtaosa Suomen maatiloista.

Euromääräisesti eniten rahoitettiin maitotilojen investointeja. Niille myönnettiin avustuksina melkein 42 miljoonaa euroa ja korkotukilainoina yli 60 miljoonaa euroa.

Seuraavaksi eniten tukea myönnettiin lihakarjatalouden, sikatalouden, tuotantovarastojen ja salaojituksien investointeihin.

Merkittävässä kasvussa olivat erityisesti salaojitusinvestoinnit, joita rahoitettiin 725 kappaletta ja joihin myönnettiin yli 10 miljoonaa euroa avustusta. Salaojainvestointeihin myönnetty avustus ei ole aiemmin ylittänyt 10 miljoonaa euroa.

Aloittavien viljelijöiden määrä kääntyi laskuun vuoden 2018 jälkeen. Aloitustuki myönnettiin vuonna 2019 vain 280 uudelle viljelijälle, kun vuonna 2018 tilanpidon aloitti 447 aloitustukea saanutta viljelijää.

Viime vuonna aloitustukea myönnettiin enää vain 244 maatilalle ja 10 porotilalle.

Vuoden 2018 korkeampaa aloittajien määrää selittää luopumistuen päättyminen – vuosi 2018 oli viimeinen vuosi, kun tilanpidosta luopujan oli mahdollista hakea luopumistukea.

Viime vuonna ely-keskukset rahoittivat tilanpidon aloittamista avustuksina 7,3 miljoonalla eurolla ja korkotukilainoina 35 miljoonalla eurolla.

Eniten aloitustukia myönnettiin Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle, joissa molemmissa aloitti melkein 40 uutta viljelijää.

Lue lisää

Investointeihin vauhtia heti koronan jälkeen

Maatalousrakentajan tilauskirja elpyi

Uusi kasvattamo taantumassakin - `Tärkeintä on saada kohde tuottamaan´

Maatalouden investoinnit lähtivät rajuun kasvuun