Politiikka

Marin puolusti eduskunnassa tiukasti Suomen osallistumista EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin

Pääministerin mukaan EU:n elpymisvälineellä ei luoda tulonsiirtounionia tai liittovaltiota.
Heikki Saukkomaa
Marinin mukaan EU:n elpymisvälineellä ei luoda tulonsiirtounionia tai liittovaltiota.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolusti tiistaina eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiukasti Suomen osallistumista EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättivät viime viikolla välikysymyksen Suomen osallistumisesta pakettiin.

Marinin mukaan EU:n elpymisvälineellä ei luoda tulonsiirtounionia tai liittovaltiota.

Marin painotti, että elpymisväline on vastaus poikkeukselliseen ja täysin ennakoimattomaan globaaliin kriisiin eli koronapandemiaan.

"Elpymisvälineellä toimeenpantava taloudellinen apu jäsenvaltioille on aiheellinen ja perusteltu toimenpide tilanteessa, jossa unionia on kohdannut luonnonkatastrofiin rinnastettava poikkeuksellinen tapahtuma, johon jäsenvaltio ei ole voinut itse vaikuttaa", Marin sanoi.

Hän painotti myös, että elpymisväline on ainutkertainen, väliaikainen ja kooltaan sekä kestoltaan tarkasti rajattu.

Marinin mukaan EU-maiden keskinäisriippuvuus on syvää ja unionin elpymisvälineellä saadaan koordinoitu ja synkronoitu taloudellinen sysäys koko EU-alueelle.

"Se tuottaa aitoa lisäarvoa suhdannepolitiikkaan, sen sijaan että jäsenvaltiot elvyttäisivät vain kukin erikseen."

Marinin mukaan Suomen on syytä kuulua EU:hun, koska pienen maan on tärkeää tehdä yhteistyötä ja olla osa suurempaa ryhmittymää.

"Pienelle vientivetoiselle maalle yhteistyön hyödyt avoimien sisämarkkinoiden ja turvallisuuden kautta ovat moninkertaiset nettomaksuosuuteen verrattuna."

Lue myös:

Kokoomus esittää odotetusti hallitukselle epäluottamusta EU:n elpymispaketin takia – Kanerva ryhmäpuheenvuorossa: "Valtava järjestely, jossa piru vaanii yksityiskohdissa"

Hallitus vastaa kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen EU:n elpymispaketista – kokoomuksen on tarkoitus jättää tänään oma epäluottamuslause-esityksensä

Lue lisää

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekivät välikysymyksen EU:n elpymispaketista, kokoomus ei mukana

Eduskunta keskustelee tänään EU:n budjetista ja elpymispaketista

EU-parlamentti ja neuvosto alustavaan sopuun budjetista ja elpymisrahoituksesta: Suomen maatalousrahoitus kasvaa, vaikka EU:n maataloustuet ovat laskussa

Sahateollisuus kaipaa EU:n elvytysrahaa – "Investointiruiske tukisi vihreää siirtymää ja parantaisi tuottavuutta koko maassa"