Politiikka

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista yksikään ei halua siirtää kuntavaaleja – oikeuskanslerin mukaan asiaa pitää vielä pohtia huolellisesti

Vaalien siirtäminen on demokratiassa äärimmäisen poikkeuksellinen toimenpide, johon pitää ryhtyä vain hyvin painavin perustein, toteaa oikeuskansleri Tuomas Pöysti.
Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Lasten vaalipaneelissa Helsingissä.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista kukaan ei halua siirtää kuntavaaleja. He kertoivat kannastaan yksinkertaisella käsiäänestyksellä Helsingin Sanomien järjestämässä Lasten kuntavaalipaneelissa.

Aiemmin tänään oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi STT:lle, että kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä tämän kuun puolella, sillä ratkaisut tulisi tehdä ajoissa.

Pöysti korosti, että hän itse varautuu ottamaan asiaan varsinaisesti kantaa vasta siinä vaiheessa, jos ja kun esitys vaalien siirtämisestä tulee valtioneuvoston päätettäväksi. Ensin asiasta on keskusteltava oikeusministeriön ja eduskuntapuolueiden kesken.

Periaatteellisella tasolla Pöysti näkee, että vaalien siirtämiselle voi olla perusteita.

"Vaalienhan pitää olla tasapuoliset ja mahdollistaa äänioikeutetuille lain mukaisesti mahdollisimman laajasti äänestämisen mahdollisuus. Se on perusperiaate", Pöysti korostaa STT:lle.

"Toinen perusperiaate on, että vaalien siirtäminen on demokratiassa äärimmäisen poikkeuksellinen toimenpide, johon pitää ryhtyä vain hyvin painavin perustein."

Lasten kuntavaalipaneelissa kysymykset kysyivät lapset. Lasten vaalipaneeli järjestettiin Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Paikalla olivat puolueiden johtajat Sari Essayah (kd.), Harry Harkimo (liik.), Anna-Maja Henriksson (r.), Sanna Marin (sd.), Jussi Halla-Aho (ps.), Maria Ohisalo (vihr.), Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.) sekä varapuheenjohtaja Jussi Saramo (vas.).

Lue lisää

Venäjä varannut osan taajuudesta – Iso siivu Suomea jää ilman nopeinta 5G verkkoa

Hieman yli 516 000 suomalaiselle kirjattiin ulosottoon maksettavaa 2020 – koronavuoden toinen puolisko nosti ulosottovelkojen määrää

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen lähes koko Suomessa kolmeksi viikoksi

Oikeuskansleri on saanut useita kanteluita kuntavaalien siirtämisestä – käsittelee mahdollisesti kahta