Politiikka

EU-maat antoivat poliittisen tuen Venäjän pakotteille – kohteiden nimet ja lukumäärät ovat vielä auki

Huhujen mukaan pakotteiden kohteena on venäläisiä korkea-arvoisia virkamiehiä.
Mario Salerno
Pekka Haavisto osallistui ulkoministereiden kokoukseen Brysselissä maanantaina.

EU-maiden ministerit keskustelivat Venäjän henkilöpakotteista maanantaina. Jäsenmaat olivat sitä mieltä, että pakotteita tulee langettaa.

Asia on merkittävä, koska EU asettaa ensimmäistä kertaa henkilöpakotteita ihmisoikeusrikkomuksista. Nimille ja lukumäärille haetaan vielä muotoa, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi kokouksen jälkeen.

"Ei ole mahdollista kommentoida henkilöitä tai lukumääriä. Oli vasta ulkoministereiden periaatteellinen keskustelu, että voidaanko sanktioita käyttää. Jäsenmaat ovat aktiivisesti mukana prosessissa", hän sanoi.

EU-maat ovat muun muassa tuominneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

EU:n ja Venäjän välit ovat tiukentuneet viime aikoina entisestään. EU:n ulkosuhteita johtava korkea edustaja Josep Borrell vieraili kuun alussa Moskovassa, eikä tapaaminen mennyt odotusten mukaisesti.

Haavisto vieraili viime viikolla Pietarissa ja tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Haavisto puolusti johdonmukaisesti EU:n yhteistä linjaa.

Venäjän hallintoa lähellä olevien liikemiesten lisäämistä pakotelistoille on vaatinut muun muassa EU-parlamentti, jonka mukaan pakotteita tulisi langettaa sekä Navalnyin pidättämisestä ja vangitsemisesta vastanneille henkilöille että hallintoon kytkeytyville oligarkeille.

AFP:n diplomaattilähteen mukaan uusien pakotteiden kohteiksi on kaavailtu yksittäisiä henkilöitä, mutta mukana ei olisi oligarkkeja. Listalla voisi olla merkittäviä rikoksia tutkivan komitean johtaja, vankitoimen johtaja, Venäjän kansalliskaartin johtaja sekä yleinen syyttäjä.

"Kaikkien kohdalla selvitetään, mikä on kunkin osuus moitittavassa toiminnassa, jonka EU tuomitsee. Nimiin kaikki jäsenmaat ottavat kantaa", Haavisto kertoo jatkoprosessista.

EU uhkaa myös Myanmaria pakotteilla.

EU-maat ovat valmiita asettamaan pakotteita myös Myanmarin sotilasvallankaappauksesta vastuussa olleille henkilöille. Rajoittaviin toimiin voisi sisältyä esimerkiksi varojen jäädyttämisiä.

Ulkoministerit tuomitsevat helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja vetoavat Myanmarin siviilihallinnon palauttamisen puolesta.

Lue lisää

Kaikkien jäsenmaiden pitää maksaa maksunsa, vaatii Euroopan neuvoston ulkoministerikokous

Uutissuomalainen: Suomalaismepit kannattavat laajasti pakotteiden lisäämistä Valko-Venäjälle ja Venäjälle

Kansanedustaja Esko Kiviranta Osuustoiminta-lehdelle: "Meillä on varaa käyttää nykyistä enemmän puuta"

Petteri Orpo kommentoi MT:n gallupin tulosta: "Venäjän vastaisista pakotteista ei voida luopua"