Politiikka

MaRa: Ravintoloiden sulkeminen raskas toimenpide alan yrittäjille ja työntekijöille – "Valtion tukipaketin tulee olla riittävä ja oikeudenmukainen kaiken kokoisille yrityksille"

Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat sinnitelleet koronakriisin ja rajoitustoimien alhossa jo lähes vuoden.
Jarno Mela
Laajaa osaa ravintoloita ympäri maata uhkaa sulkeminen määräajaksi koronapandemian hillitsemisen nimissä.

Hallituksen päätös ravintoloiden sulkemisesta kolmeksi viikoksi syventää alan yrittäjien ja työntekijöiden epätoivoa entisestään. Hallituksen päätös korvata sulkemisesta aiheutuneet vahingot ravintoloille on oikea ja välttämätön toimenpide, kirjoittaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tiedotteessaan.

Eduskunta edellytti viime keväänä ravintolat sulkiessaan, että valtion tulee korvata vahingot kohtuullisella tavalla ravintoloille. Korvauksen tulee MaRan kannanoton mukaan olla riittävä ja sen tulee kohdistua oikeudenmukaisella tavalla niin pieniin kuin isoihinkin yrityksiin.

Koronatilanne etenkin pääkaupunkiseudulla on vakava. MaRa vetoaa yrittäjiin ja asiakkaisiin, että jokainen noudattaisi tinkimättä koronan estämiseksi säädettyä lainsäädäntöä ja ravintolan antamia ohjeita. Meillä jokaisella on vastuu siitä, että saamme koronaluvut taittumaan ja pääsemme kohti normaalimpia aikoja.

Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat sinnitelleet koronakriisin ja rajoitustoimien alhossa jo lähes vuoden. Joulukuun alussa virinnyt toive paremmasta on kääntynyt epätoivoksi rokotteiden jakelun hitauden ja virusmuunnosten vuoksi.

Hallituksen esitys ravintoloiden sulkemisesta 8.3.2021 alkaen kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla on uusi kylmä suihku alan yrittäjille ja työntekijöille.

"Ymmärrämme erittäin hyvin koronatilanteen vakavuuden. Koronaluvut on saatava painetuksi alas, jotta yhteiskunta, yritykset ja työntekijät voivat siirtyä kohti normaalimpia aikoja, ja matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan rajoituksia voidaan purkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikolla julkaisemien tartuntalähteitä koskevien tietojen mukaan ravintoloista oli lähtenyt muutamia prosentteja koronatartunnoista", MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi huomauttaa.

"Asetetaanko ravintoloiden sululle liian suuria tavoitteita? Alan yrittäjien ja työntekijöiden taloudellinen kantokyky on heikko. Monella on myös suuria ongelmia henkisen jaksamisen kanssa. Olen todella huolissani siitä", Lappi jatkaa.

Hallitus on päättänyt, että ravintolat saavat korvauksen sulkemisesta, kuten eduskunta edellytti ravintolat viime keväänä sulkiessaan.

Lapin mukaan on erittäin tärkeää, että korvauksen saavat myös sellaiset ravintolat, joiden oma pääoma on heikompi kuin tietyt EU:n valtiontukiartiklat edellyttävät.

"Myös isojen yritysten tulee saada korvaus sulkemisen ajalta tällä hetkellä Suomessa voimassa olevien tukien enimmäismäärien rajoittamatta sitä. Tämä on välttämätöntä työllisyydenkin näkökulmasta. Myös muiden matkailu- ja tapahtuma-alan yritysten, jotka joutuvat sulkutoimien kohteeksi, tulee saada riittävä ja oikeudenmukainen korvaus vahingoista", Lappi sanoo.

Osa vuokranantajista tuli ravintola-alan yrityksiä vastaan ja alensi vuokria tai jopa poisti vuokranmaksuvelvollisuuden viime kevään ravintoloiden sulun ajalta. Nyt on Lapin mielestä samanlaisen vastuunkannon aika.

"Vuokranantajien asenne on koventunut. Jäsenyrityksiltämme tulee jatkuvasti yhteydenottoja siitä, etteivät vuokranantajat ole valmiita kantamaan omaa osuuttaan kriisissä. Ne ovat valmiita korkeintaan siirtämään vuokrien maksua, mutta eivät alentamaan niitä vastaamaan rajusti vähentynyttä palvelujen kysyntää. Tämä on vuokranantajilta todella lyhytnäköistä."

Ravintolayritykset joutuvat lopettamaan kriisin vuoksi toimipaikkojaan ja konkurssit vähentävät Lapin arvion mukaan ravintolatilojen tarvetta. Uusia hyviä vuokralaisia ei ole tarjolla.

"Jollei vuokranantajien asenne muutu, tulemme näkemään tyhjiä ravintolatiloja tänä vuonna myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Toivottavasti vuokranantajat osoittavat vastuuta vuokralaisiaan kohtaan ja alentavat vuokria kriisin ajalta", Lappi toteaa.

Lue lisää:

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske perustason alueita

Kostonjoen siika-altaille ravintolasulku iski heti: "Kaupankäynti loppui kuin seinään törmäten"

Lue lisää

Marin: Ravintolat saatetaan joutua sulkemaan, jos rajoittamistoimet eivät tepsi – ravintola-alan etujärjestö toivoo poikkeuksia takeaway-ravintoloille

Ravintola-ala osin tyytyväinen uuteen alkoholilakiin – vaatii anniskelun arvonlisäveroa alemmas

"Reagoimme nopeasti koronapandemian aiheuttamaan epävarmuuteen toisella ja kolmannella kvartaalilla" – Olvi takoi ennätystuloksen ravintolasuluista huolimatta

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa