Politiikka

Orpo tuomitsee eripuran kylvämisen oman profiilin nostamiseksi – poliittisen historian professorin mukaan kokoomuksen perinteinen jakolinja näyttäytyy aiempaa vakavampana

Kokoomusjohtaja kirjoittaa Facebookissa, että ilkeily, henkilöön hyökkääminen ja piilorasistiset kommentit eivät kuulu demokratiaan
Kirsi Piha luopui eilen kokoomuksen pormestariehdokkaan asemasta Helsingissä. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsee eripuran kylvämisen sekä muiden loukkaamisen ja satuttamisen, jonka tarkoituksena on nostaa omaa profiilia puolueessa.

Kokoomusjohtaja kirjoittaa Facebookissa, että ilkeily, henkilöön hyökkääminen ja piilorasistiset kommentit eivät kuulu demokratiaan, kokoomukseen eivätkä sivistyneen ihmisen käytökseen.

Orpo kommentoi Kirsi Pihan (kok.) päätöstä vetäytyä Helsingin pormestarikisasta sekä asiasta syntynyttä keskustelua puolueen aatteesta. Orpon mukaan sekä konservatiivi että liberaali kyllä mahtuvat kokoomukseen.

Poliittisen historian professori Vesa Vares arvioi tänään STT:lle, että jako kokoomuksen liberaali- ja konservatiivisiipien kesken näyttäytyy aiempaa vakavampana.

Vares kuvailee puolueen jakoa akuutiksi Kirsi Pihan luovuttua puolueen pormestariehdokkaan asemasta ja kokonaan kuntavaaliehdokkuudesta Helsingissä.

Kokoomuksen historiaan perehtyneen Vareksen mukaan puolueeseen on kautta historian kuulunut se, ettei se ole täysin yhtenäinen. Kokoomuksessa on nimensä mukaisesti vaikuttanut liberaalinen ja konservatiivinen siipi.

Vareksen mukaan konservatiivit ovat puolueessa olleet ainakin toisesta maailmansodasta asti näistä kahdesta tyytymättömämpi osapuoli.

"Perinteisesti ainakin johtoportaassa on oltu liberaalimpaan suuntaan kannellaan, koska pysyvämpi näkemys on ollut se, ettei lisä-ääniä voiteta oikealta vaan keskustasta", Vares sanoo STT:lle.

"Siksi puolueen kärjen on parempi olla sellainen, joka näyttää nykyaikaiselta, maltilliselta ja yhteistyökykyiseltä kuin joku, jonka yleinen mielipide mieltää kovan linjan konservatiiviksi."

Aiemmin liberaalisiiven asema on ollut turvatumpi, sillä puolueesta oikealle ei ole pitkään ollut uskottavaa vaihtoehtoa. Sen sijaan kaksissa viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset keräsi kokoomusta enemmän ääniä.

Piha viittasi eilisessä yllättävässä luopumispäätöksessään puolueen sisäisiin jakolinjoihin. Puolueen ehdokkaaksi Helsingissä lupautunut Hanna Gullichsen veti niin ikään eilen ehdokkuutensa pois arvosyihin vedoten. Kuntavaalien lopulliset ehdokaslistat tulee jättää 10 päivän kuluttua.

Oma kysymyksensä on, miten tilanne Helsingin kokoomuksen kuntavaaliasettelussa vaikuttaa. Turun yliopistossa työskentelevä Vesa Vares huomauttaa, että kokoomus on ollut Helsingissä perinteisesti suurin puolue.

"Jos kaikkein merkittävimmällä paikalla riidellään, ei se valtakunnallisesti auta", Vares sanoo.

Professori kuitenkin arvioi, että maakunnissa puolueen sisäisiä jakolinjoja on osattu sovitella pragmaattisemmin kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa, jossa kussakin puolueella on ollut omanlainen profiilinsa.

"Jos joku maakunnissa aikoi äänestää kokoomusta, ei hän varmaan Helsingin tapahtumien takia kovin helpolla mieltään muuta."

Lue lisää

Kokoomus näyttää menevän alas mäkeä, jonka juurella Saarikko jo keräilee kepun kelkan pirstaleita

Kirsi Piha vetoaa eettisesti kestämättömään tilanteeseen ja luopuu kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Helsingissä

Kokoomus on pudonnut vihreiden taakse Helsingissä, Helsingin Uutiset kertoo gallupissaan

Kokoomuksen Juhana Vartiainen kertoo huomenna, pyrkiikö hän pormestariehdokkaaksi – rauhanneuvottelija Juha Christensen ilmoittautui kisaan