Politiikka

Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot: "Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuvat"

Pääministeri pyysi hallituksen tiedotustilaisuudessa anteeksi henkilöiltä, joille viranomaiset tulkintaerimielisyydet ovat aiheuttaneet harmia.
VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa Suomessa vallitsevista poikkeusoloista. Poikkeusolojen syy on sama kuin vuosi sitten, kun Suomeen todettiin poikkeusolot 16. maaliskuuta 2020, eli koronaviruksen aiheuttama pandemia.

Hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa Suomeen poikkeusolot.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoivat poikkeusolojen toteamisesta hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina kello 13.

Ravintoloiden määräaikaista sulkemista koskeva esitys lähtee eduskunnan käsittelyyn. Esityksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin 8.–28. maaliskuuta alueilla, jotka ovat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Eduskunnan puhemies oli arvioinut, että ravitsemisliikkeiden sulun käsittely kestäisi eduskunnassa ainakin neljä päivää.

"Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuvat", Marin totesi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) lisäsi, että toteutuessaan sulku koskee yleisölle avoimia kahviloita, ravintoloita, baareja, pubeja ja yökerhoja. Poikkeuksena olisivat esimerkiksi palvelutalojen ruokalat ja henkilöstöravintolat, jotka ovat avoinna vain rajalliselle joukolle.

Lisäksi ruuan ulosmyynti on sulun aikanakin sallittua.

Ravitsemisliikkeiden sulkeminen on jo ennen voimaantuloaan aiheuttanut keskustelua erityisesti aluehallintovirastojen ja sosiaali- ja terveysministeriön tulkintaerojen vuoksi.

Marin pyysikin tiedotustilaisuudessa anteeksi henkilöiltä, jotka elävät epävarmuudessa viranomaisten ristiriitaisten tulkintatapojen vuoksi. Hänen mukaansa asiaan on tarkoitus saada selvyys vielä tänään maanantaina.

Kysymykseen mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta Marin vastasi, ettei sellaiselle voida antaa tarkkaa alkamispäivämäärää. Hallitus on varautunut, koronatilanteen mahdollisesti pahentuessa, ottamaan käyttöön valmiuslain mahdollistamat liikkumisrajoitukset.

Marin kuitenkin painotti, että erilaisten vaihtoehtojen valmistelu ei tarkoita, että ne otettaisiin välttämättä käyttöön. Tautitilanne ratkaisee, mitkä keinot ovat milloinkin tarkoituksenmukaisia.

Marin huomautti, että viime vuoden keväällä toteutetun Uudenmaan sulun kaltainen, tietyn alueen sulkeminen on yksi mahdollinen tapa rajoittaa ihmisten liikkumista. Toinen vaihtoehto voisi olla liikkumisen salliminen vain välttämättömistä syistä, kuten ruokakaupassa, apteekissa tai terveydenhuollon toimipisteessä käymisen vuoksi.

Valmiuslakien mahdollista käyttöönottamista ei ole Marinin mukaan suljettu pois.

"Hallitus arvioi tilanteen seuraavan kerran keskiviikkona."

Juttua muokattu 1.3.2021 klo 14.10: Lisätty tietoja mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon valmistelusta.

Lue lisää:

THL: Suomessa 392 uutta koronatartuntaa – pahin tilanne Ahvenanmaalla, paras Kainuussa ja Pohjois-Savossa

Lue lisää

Pääministeri Sanna Marin Kuntaliiton paneelissa: Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti, pidän siitä huolta

Vasemmisto johtaa pian kaikki Pohjoismaita, mutta yhtä reseptiä sen elpymiselle ei ole ollut – tutkija: "Paluuta vanhaan mahtiasemaan ei ole"

MTK:n Juha Marttila vinkkaa: Tarkkaile tätä, kun hallitus kertoo ilmastopäätöksistä

Hallituspuolueet löysivät sovun päästövähennyksistä – katso budjettiriihen tiedotustilaisuus kello 15 tästä