Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

EU-arvoja systemaattisesti polkenut Unkarin valtapuolue Fidesz jättää Euroopan parlamentin suurimman ryhmän

Fidesz on yksi suurimmista puolueryhmistä Euroopan parlamentin EPP-ryhmässä.
Laura Kuivalahti
Unkarin Fideszin arvot sotivat EU:n arvoja eli sananvapautta ja oikeusvaltioperiaatetta vastaan, EPP:n edustajat kokevat.

EU-parlamentin suurin ryhmä EPP hyväksyi keskiviikkona uudet säännöt, joiden mukaan ryhmä voi erottaa ja jäädyttää kansallisia jäsendelegaatioita kokonaisuudessaan.

Tämän seurauksena Unkarin valtapuolue Fidesz on päättänyt jättää EPP-ryhmän, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Viime vuosina kasvava joukko meppejä EPP-ryhmän sisällä on nähnyt Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz -puolueen toimet median, kansalaisyhteiskunnan ja yliopistotoiminnan rajoittamiseksi hankalina. Niiden on nähty sotivan EU:n ja EPP:n arvoja vastaan.

Unkarissa oikeusvaltion asemaa on heikennetty muun muassa viemällä tuomioistuinlaitokselta itsenäisyys ja lakkauttamalla median vapaa toiminta.

Skismaa on aiheuttanut myös se, kun Orbán on vastustanut EU-rahoitukseen liitettävää oikeusvaltiomekanismia, jonka mukaan jäsenmaiden rahoitus olisi jatkossa riippuvainen jäsenmaan oikeusvaltiokehityksestä. Unkari käyttikin marraskuussa veto-oikeuttaan Euroopan unionin jäsenmaiden sopimasta EU-budjetista.

Kokoomus on puolueena ajanut aktiivisesti Fideszin erottamista jo vuosien ajan. Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaan (kok.) iloitsee tuoreesta erotiedosta.

”Fideszin eroaminen on suuri helpotus ja historiallinen päivä EPP:lle, kokoomukselle sekä Euroopalle. Käytännössä koko ryhmä suurimpia puolueita myöten on menettänyt viimeisenkin uskonsa Orbániin. Oikeusvaltioperiaatteen neliraajajarrutus oli monelle viimeinen tikki”, Sarvamaa kertoo.

Fideszin jäsenyys EPP:ssä jäädytettiin jo aiemmin, mutta päätös nähtiin vain muodollisena.

Sen mukaan Fidesz ei voinut asettaa ehdokkaita EPP:n tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Fideszin europarlamentaarikot saivat kuitenkin jatkaa EPP:n ryhmässä.

Lue myös: Unkari yrittää kaataa jäsenmaiden sovun EU-budjetista ja elvytysrahoituksesta

Lue lisää

Slovenia luisuu Unkarin ladulle – Trumpia ihaileva pääministeri solvaa toimittajia

Euroopan unionilla on näytön paikka

Taistelu oikeusvaltiosta

EU-parlamentti vaatii neuvostoa sopimaan oikeusvaltiokirjauksesta – Sarvamaa: "Jos oikeusvaltioasetuksesta ei voida sopia, niin sitten parlamentti ei hyväksy budjettia"