Politiikka

Siirretäänkö vai ei? Kuntavaalien ajankohdasta päätetään perjantaina – RKP koronaturvallisuudesta: "Äänestystilanne on nopeampi kuin kaupassa tai apteekissa käyminen"

Periaatteessa koko äänestyskin voidaan hoitaa ulkona tai vaikka konteissa.
Markku Vuorikari
Kuntavaalit pidetään tällä tietoa 18. huhtikuuta.

Pidetäänkö kuntavaalit 18. huhtikuuta vai ei, selviää tämän viikon perjantaina. Asia on puoluesihteereiden ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) käsissä, ja he pitävät tuolloin kokouksensa.

Perjantaita on pidetty takarajana, sillä vaalien siirtäminen edellyttäisi muutosta lakiin, ja se taas vie aikaa. Teoriassa siirrosta ehdittäisiin päättää ja valtioneuvosto antaa esityksensä vielä myöhemminkin, mutta jo perjantaille odotetaan yhteisymmärrystä ajankohdasta, ennakoi RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff.

"Kun listat jätetään jo ensi viikolla, koko vaalikoneisto on sen jälkeen liikkeellä kunnissa ja puolueissa", Guseff sanoo MT:lle.

Ehdokaslistat jätetään 9. maaliskuuta ja vahvistetaan 18. maaliskuuta.

Pahenevasta koronatilanteesta huolimatta vaalivalmistelu etenee siis kuin juna annetun aikataulun mukaan.

"Tällä hetkellä mennään normaalisti eteenpäin, eikä mitään muuta päätöstä ole olemassa", oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo. "Sillä lailla asialla on kiire, että vaalit ovat jo 46 päivän päästä."

Jääskeläisen mukaan ministeriössä ollaan "valmiina kaikkeen", mutta vaalien mahdollista uutta ajankohtaa ei olla sen kummemmin mietitty saati esitetty. Hän on itse ollut puolen vuoden siirron eli lokakuun kannalla, Henriksson on väläytellyt syyskuuta.

"Ennenaikaista miettiä", Jääskeläinen kuittaa.

Äänestäjiä askarruttaa, kuinka he voivat äänestää turvallisesti. Jos ei ole itsellä tartuntaa, on erilaisia käytännön ratkaisuja, kuten esimerkiksi äänestäminen ulkona äänestyspaikan pihalla tai autosta, Guseff sanoo.

Pulmallisempaa on tartunnan saaneiden ja eristyksessä olevien tilanne.

Guseff uskoo, että hallituksen rajoitustoimet ehtivät vaikuttaa tautitilanteeseen ennen vaaleja. Kunnissa on hänen mukaansa kuitenkin varauduttu turvallisuustoimiin muun muassa pleksein.

"Siitä ei ole huolta, etteikö äänestystilanne olisi turvallinen. Se on nopea toimenpide verrattuna vaikka kaupassa tai apteekissa käymiseen. Suurempi huoli on se, että äänestysaktiivisuus laskee."

Periaatteessa koko äänestyskin voidaan hoitaa ulkona.

Osa kunnista on tilannut kontteja, joista tullaan toisesta päästä sisään, äänestetään ja mennään toisesta päästä ulos. Konteissa on äänestetty ennenkin, muun muassa seurakuntavaaleissa.

Puolueissa vaalien eteen on tehty paljon työtä ja ne ovat lähtökuopissa vaaleihin, Guseff sanoo. Esimerkiksi RKP on saanut jo kasaan lähes viimekertaisen ehdokasmäärän ja onnistunut kasvattamaan ehdokkaiden edustamien kuntien määrän uuteen ennätykseen: viime vaaleissa ehdokkaita oli 52, mutta nyt 63 kunnassa.

Lue lisää

Oikeuskansleri on saanut useita kanteluita kuntavaalien siirtämisestä – käsittelee mahdollisesti kahta

Poliitikkojen valmennuskäytännöt vaihtelevat puolueittain – "kolme suurta" ja vihreät järjestävät viestintäkoulutusta tarvittaessa, perussuomalaiset ja kristilliset eivät lainkaan

Oppositio on koettu, uudet näkökulmat on hankittu – "RKP:n pitää olla hallituksessa – nyt ja aina"

Kuntalehti: Kuntavaalien siirtäminen koronan vuoksi on hyvin epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta