Politiikka

Vanhanen: Järkevä enemmistö ei voi vaieta työperäisen maahanmuuton tarpeesta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pelkää Suomen talouskasvun hyytyvän vuosikymmeneksi. Korjausliike vaatii muun muassa maahan muuttavaa työvoimaa.
Sanne Katainen
Esimerkiksi onnistuneesta työperäisestä maahanmuutosta ministeri Matti Vanhanen nostaa Närpiön.

Korona on valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan sysännyt julkisuudessa syrjään talouden pidemmän ajan haasteet. Epidemian vaatimat toimet ovat haasteita vain koventaneet, Vanhanen toteaa perjantain Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Suomen hyytyvä talouskasvu vaatii tutkimusta, tuotekehitystä ja investointeja, mutta myös näkymän työvoiman riittävyyteen, Vanhanen painottaa.

"Kasvu vaatii tekijänsä. Kansakunta, joka katsoo iltapäivää pidemmälle osaa laskea, riittääkö työvoima eläköitymisen vauhdissa. Väestöpolitiikan arvoa on korotettava ja meidän on oltava valmiita lisäämään työperäistä maahanmuuttoa. Tarvitsemme valmista osaamista, tutkijahuipuista rakennusmiehiin ja vientiassistenteista sairaanhoitajiin."

Esimerkiksi onnistuneesta työperäisestä maahanmuutosta Vanhanen nostaa Närpiön.

"Närpiössä on saatu ulkomaisella työvoimalla kasvihuoneviljelyn kautta hyvinvointia ja elinvoimaa koko paikkakunnalle. Vastaavasti teollisuutemme tarvitsee ihmisiä, joilla on valmista osaamista ja yhteyksiä kaikkialle maailmassa."

Pidemmällä aikavälillä keskeiseksi Suomessa nousee syntyvyyskehitys. Sen kääntäminen nousuun vaatii Vanhasen mukaan aktiivista perhepolitiikkaa.

"Mutta sitä ennen meidän myös on saatava valmista työvoimaa maailmalta sekä pysyviin töihin että kausityöhön.

Tämän sanon tietäen, että Suomessa käydään välillä hyvinkin tunteikasta keskustelua maahanmuutosta. Tästä teemasta järkevä enemmistö ei kuitenkaan saa vaieta."

Lue Matti Vanhasen koko kolumni tästä

Lue lisää

Jussi Halla-aho vastusti turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamista maatiloilla keskiviikkona – "Hallitus haluaa hämärtää työperäisen maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen rajaa"

Sisäministeriön selvitys: Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen nyt vähän, työperäisten oleskelulupien määrä kasvussa

Tuontiduunarit

Somalit, irakilaiset, teologi ja Picnic-ketju – Kausityö maatilalla kiinnostaa nyt näitä kaikkia