Politiikka

Kokoomus: Oikeusministeriö ja hallitus epäonnistuvat raskaasti, jos vaalit siirretään

Kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.
Jaana Kankaanpää
Kokoomus edellyttää, että oikeusministeriö ratkaisee karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutumisen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden.

Kokoomuksen mielestä oikeusministeriö ja hallitus epäonnistuvat pahasti, jos kuntavaaleja joudutaan siirtämään. "Oikeusministeriön varautuminen on koko vaaleihin valmistautumisen ajan ollut puutteellista", puolue toteaa tiedotteessaan.

Kokoomuksen puoluehallitus käsitteli vaalien siirtämistä tänään lauantaina.

”Vielä viikko sitten terveysviranomaisten ja oikeusministeriön näkemys oli se, että vaalit voidaan järjestää huhtikuussa. Oikeusministeriö esitti yllättäen perjantaina näkemyksen, että vaalien pito laillisesti ja turvallisesti on vaarantunut”, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

Kokon mukaan puoluesihteerityöryhmässä on syksystä asti ollut esillä vaihtoehtoja turvallisten vaalien järjestämiseksi. "Ministeriö ei ole tarttunut näihin esityksiin, vaan on antanut tilanteen ajautua vaalien siirtämiseen.”

Kokoomus painottaa demokratian kestävyyttä myös poikkeusoloissa. Yhtä tärkeää on, että suomalaisten terveyttä ei vaaranneta ja että jokaisella on mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan.

Kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.

Kokon mukaan oikeusministeriölle joudutaan antamaan lisää aikaa vaalien järjestämiseksi kesäkuussa, jotta ne voidaan turvallisesti pitää.

"Kokoomus edellyttää, että oikeusministeriö ratkaisee karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutumisen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden. Lisäksi oikeusministeriön virka-arvio ja THL:n arvio tautitapausten arvioidusta kehityksestä on julkaistava."

Lue lisää

Puoluesihteerit järjestäisivät kuntavaalit yhä ajallaan

Neuvottelut kuntavaalien järjestämisestä jatkuvat iltapäivällä – aamupäivällä ei tullut valmista

Neuvotteluja kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä jatketaan tänään, mutta PS vastustaa siirtoa myös kesäkuulle – "Mietipä jotain lätkämatsia, jos muuttuisi arvaamattomaksi, montako erää pelataan"

THL:n pääjohtaja Tervahauta Ylellä: Kesäkuu olisi kuntavaaleille terveysturvallisesti huhtikuuta parempi, Suomi on matkalla kohti kolmatta epidemiahuippua