Politiikka

Esitys kuntavaalien siirrosta annetaan tänään eduskunnalle – siirron lisäksi muitakin toimia turvallisen äänestämisen takaamiseksi

Karanteenissa olevien on mahdollista pyytää kotiäänestys tai äänestää ulkona.
Vaalien siirtämisen lisäksi ennakkoäänestysaikaa ollaan pidentämässä kahteen viikkoon, ja ennakkoäänestyspaikkoja tulee lisää. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Hallitus antaa tänään eduskunnalle esityksen kuntavaalien siirtämisestä. Esitys kuntavaalien siirrosta on tänään aamupäivällä pidettävän valtioneuvoston istunnon asialistalla ainoana asiana.

Eduskuntapuolueet linjasivat viime viikolla, että kuntavaalit siirretään pidettäväksi 13. kesäkuuta. Syynä vaalien siirtämiseen on nopeasti pahentunut koronatilanne. Oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti kuntavaalien siirtämistä.

Ilta-Sanomat kertoi jo aiemmin omiin tietoihinsa perustuen, että kuntavaalien siirtoa koskeva esitys annetaan tänään perjantaina.

Vaalien siirtämisen lisäksi ennakkoäänestysaikaa ollaan pidentämässä kahteen viikkoon, ja ennakkoäänestyspaikkoja tulee lisää. Näin pyritään parantamaan mahdollisuuksia turvalliseen äänestämiseen. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 26.5.–8.6.

Karanteenissa olevien on mahdollista pyytää kotiäänestys tai äänestää ulkona.

Sen sijaan eristyksessä olevien koronatartunnan saaneiden tilanteeseen ei ainakaan eilisten tietojen mukaan ollut löytynyt ratkaisua.

Lakiesitystä kuntavaalien siirtämisestä on sorvattu pikavauhtia oikeusministeriössä. Kiirettä on aiheuttanut muun muassa 18. maaliskuuta koittava ehdokasasettelun vahvistamisen määräaika. On mahdollista, että esimerkiksi jo annettuja ehdokasnumeroita joudutaan muuttamaan, kun ehdokasasettelua on mahdollisuus täydentää vielä uuteen määräpäivään eli toukokuun 4. päivään saakka.

Alkuperäinen ehdokasasettelun määräaika oli tämän viikon tiistai, mutta puolueet voivat vaalien siirron vuoksi täydentää listojaan toukokuun määräpäivään asti.

Lue lisää

Hallituksen on määrä antaa tänään lakiesitys uudesta maahantulomallista

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat