Politiikka

Iltalehti: Liikkumisrajoitukset valmisteilla viiteen kaupunkiin

Omaehtoinen ulkona liikkuminen perhepiirin ja läheisten kanssa mahdollista. Yleistä maskipakkoa hallitus ei valmistele.
Jaana Kankaanpää
Valmisteilla ei ole yleistä maskipakkoa, mutta kotitalouden ulkopuolisen tapaamiseen maskipakko on valtioneuvoston kanslian harkinnassa. Kuvituskuva marraskuulta 2020.

Iltalehti uutisoi tiedoistaan, jotka koskevat hallituksen valmistelemia ulkonaliikkumisen rajoituksia. Voimaan tulleessaan rajoitukset koskisivat viittä kaupunkia.

IL:n tietojen mukaan liikkumisrajoitukset olisivat tulossa voimaan pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa sekä Turun kaupungin alueella Varsinais-Suomessa.

Alueet, joille lisärajoituksia valmistellaan, ovat pahimpia koronatartunta-alueita.

Valtioneuvoston kansliassa valmistelussa oleviin pykäläluonnoksiin ei sisälly kellonaikarajauksia yksin tai perhepiirissä tapahtuvalle ulkoilulle.

Pykäläluonnoksien mukaan ihminen saisi liikkua ulkona samassa kotitaloudessa asuvien ihmisten kanssa tai yhdessä yhden oman kotitalouden ulkopuolisen ihmisen kanssa.

Omaehtoinen liikkuminen tai perheenjäsenen, muun lähiomaisen tai seurustelukumppanin kanssa ulkona tapahtuva liikkuminen olisi siis sallittua läpi vuorokauden.

Peruskoulun 1–3-luokkalaiset olisivat lähiopetuksessa. Avoinna on se, olisivatko myös 4-6-luokkalaiset lähiopetuksessa.

Rajoitukset tulisivat kerrallaan voimaan enintään kolmeksi viikoksi. Arvion rajoitusten voimaan saattamisesta antaa THL.

Kuten tähänkin saakka, välttämättömyys on edellytys liikkumisrajoitusten hyväksymiselle eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

IL:n mukaan valtioneuvoston kanslia ei valmistele yleistä maskipakkoa.

Lue lisää

Brittien arki törmäsi brexitiin

HS: Husin entisen toimitusjohtajan mukaan rokotteiden jakaminen tasaisesti kaikkialle Suomeen johti ihmishenkien menetykseen

Venäjällä koronaan liitettyjen kuolemien päiväkohtainen ennätys

THL: Suomessa raportoitu 409 uutta koronatartuntaa