Politiikka

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja näkee rokotusjärjestyksen muuttamisessa monia ongelmia: "Mitä jos pääkaupunkiseudulla järjestetään ensi kesänä festareita, mutta maakunnissa ollaan rajoitusten piirissä?"

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen näkisi järkevämpänä menettelyn, jossa rokotuksia kohdistettaisiin vaikeimmille alueille pääkaupunkiseudun sisällä.
Sanne Katainen
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen on huolissaan riskiryhmien toisen rokoteannoksen saamisesta, jos rokotejärjestystä muutetaan pääkaupunkiseudun hyväksi.

Sanna Marinin (sd.) hallitus pohtii mahdollisuutta muuttaa rokottamisjärjestystä Suomessa siten, että rokotuksia suunnattaisiin enemmän koronavirusepidemian vaikeimmille alueille.

"Käytännössähän tällainen ratkaisu tarkoittaisi neljän miljoonan ihmisen rokotteiden siirtämistä niille 1,5 miljoonalle ihmiselle, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla", Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen toteaa.

Kinnusen mukaan tällainen ratkaisu johtaisi käytännössä tilanteeseen, jossa rokotustahti hiipuu kaikkialla muussa maassa.

"Paljon on vielä avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi sillä on suuri vaikutus, kuinka paljon rokotuksia kohdennettaisiin muusta maasta metropolialueelle. Joka tapauksessa on itsestään selvää, että maakunnissa rokottamiset hidastuvat merkittävästi", Kinnunen sanoo.

"Ja jos Suomeen tuotavissa rokotuksissa ilmenee jatkossa toimitusvaikeuksia, niin rokottamiset voivat pysähtyä joksikin aikaa kokonaan maakunnissa", Kinnunen pohtii.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja kantaa huolta riskiryhmien toisen rokoteannoksen saamisesta.

"Riskiryhmät on rokotettu ykkösannoksella, mutta toisen rokotteen saaminen saattaa hankaloitua. Myös monet ammattinsa puolesta riskiryhmässä olevat maakunnissa asuvat ihmiset voisivat kärsiä."

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio vakuuttaa, että riskiryhmien toisen rokotuksen saaminen turvataan, vaikka rokotusten alueellista painotusta muutettaisiin.

"Vain sitä annosta painotettaisiin alueellisesti vähemmäksi, joka menee rokotusten ykkösannoksiin. Kakkosannokset turvataan joka tapauksessa", Kontio kommentoi MT:lle.

Kontion mukaan THL:n mallintajat ovat laatineet uuden laskentamallin, jossa rokotuksia painotettaisiin enemmän koronaviruksen ongelma-alueille.

"Malli menee niin, että kolmannes painotuksesta tulee väestömäärästä, kolmannes viimeisimmän kahden viikon tartuntamäärästä ja kolmannes viimeisen kahden viikon erikoissairaanhoidon hoitojaksoista", Kontio esittelee.

Juha Kinnunen näkisi järkevämpänä menettelyn, jossa rokotuksia kohdistettaisiin vaikeimmille alueille pääkaupunkiseudun sisällä.

"Helsingin seudun rokotuksia voisi antaa ensin vaikeimmilla epidemia-alueilla, mutta suhtaudun kriittisesti koko muun maan rokotteiden siirtämiseen sinne."

Kinnunen myös peräänkuuluttaa keskustelua rokotusjärjestyksen muuttamisen yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta.

"Rokotusjärjestyksen muuttaminenhan on monella tapaa ongelmallinen asia. Sinänsä on ymmärrettävä peruste, että rokotuksia kohdennettaisiin nyt epidemiasta eniten kärsiville seuduille. Mutta mitä jos tästä seuraa tilanne, jossa pääkaupunkiseudulla järjestetään jo ensi kesänä festareita, mutta maakunnissa ollaan rajoitusten piirissä", Kinnunen kysyy.

Lue lisää

Katso kuntasi koronatilanne: Korkeimmat luvut löytyvät juuri nyt Karviasta ja Korsnäsistä – epidemia on levittäytynyt koko Suomeen

Yli miljoona suomalaista on nyt saanut koronarokotuksen

Lukijalta: Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntaliittojen vaatimuksissa on kyse silkasta kateudesta – "Nyt on käynnissä historiamme suurin omaisuuksien uusjako"

Ahneus ja kateus eivät tunne rajoja