Politiikka

Perustuslakivaliokunta: Hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset eivät ole perustuslain mukaisia

Seuraavaksi hallituksen esitys siirtyy hallintovaliokuntaan, joka arvioi lakiesityksen mahdollista palauttamista lainvalmisteluun.
Petteri Kivimäki
Marinin hallitus on esittänyt liikkumisrajoitusten käyttöönottoa Suomen pahimmilla epidemia-alueilla.

Perustuslakivaliokunta ei puolla Marinin hallituksen esityksiä liikkumisrajoituksiksi, joilla torjuttaisiin koronaviruksen leviämistä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan laissa pitäisi määritellä täsmällisesti sellaiset kokoontumiset, jotka ovat kiellettyjä. Sen mukaan hallituksen esityksen tavoite on sinänsä hyväksyttävä, mutta sitä on muutettava.

”Tavoitteet voidaan saavuttaa, jos kiellot ja rajoitukset kohdistetaan vain esityksen perusteluissa mainittuihin tartunnanlähteisiin, erityisesti yksityisiin tilaisuuksiin, kokoontumisiin, ryhmässä oleskeluun ja asiointiin kauppaliikkeissä”, perustuslakivaliokunta toteaa mietinnössään

Hallituksen esityksessä lähtökohtana on, että liikkuminen kotipihan ulkopuolella olisi lähtökohtaisesti kiellettyä, mutta 13 poikkeustapauksessa sallittua.

"Kyse olisi tosiasiallisesti liikkumisrajoitusten esitetyssä muodossa ulkonaliikkumiskiellosta. Perustuslakivaliokunta katsoo, että epidemian leviämistä pystytään torjumaan myös kevyemmin keinoin, tarkoilla, rajatuilla toimenpiteillä massiivisten toimenpiteiden, kuten ulkonaliikkumiskiellon sijaan", perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) kommentoi.

"Massarajoitusten sijaan huomiota täytyy kiinnittää yksittäisiin ongelmakohtiin."

Seuraavaksi hallituksen esitys siirtyy hallintovaliokuntaan, joka arvioi lakiesityksen mahdollista palauttamista lainvalmisteluun.

Maskien käytön pakolliseksi asettaminen on perustuslakivaliokunnan mukaan mahdollista osana tartuntatautilakia.

Lue lisää

Päätoimittajat: Liikkumisrajoitusten valmistelu jäänyt pimentoon – päätösten valmistelun oltava läpinäkyvää myös poikkeusoloissa

Pääministeri Sanna Marin: Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksesta pois eduskunnasta

Perustuslakivaliokunta puoltaa valtioneuvoston uutta käyttöönottoasetusta Uudenmaan eristämisestä

"Poliisi ei voi jokaikistä sakottaa" – ministeri Ohisalo vetosi Ylellä kansalaisia rajaamaan liikkumista omaehtoisesti