Politiikka

Pääministeri Marin ei odota vaikeita keskusteluja rokotusjärjestyksestä, asiasta linjataan tänään – puolustusministeri Kaikkonen: Rokotusjärjestystä ei pitäisi käsitellä puoluepoliittisena kysymyksenä

Hallituspuolueista erityisesti keskustassa on ollut kipuilua rokotusten alueellisen painottamisen suhteen.
Heikki Saukkomaa
Hallitus on aiemmin linjannut, että rokotuksia voidaan painottaa pahimmille epidemia-alueille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus linjaa rokotusjärjestyksen mahdollisesta muuttamisesta tänään. Jos asia vaatii asetuksen muuttamisen, se annetaan myöhemmin valtioneuvoston istunnossa.

Marin ei odota asiasta erityisen vaikeita keskusteluja.

"Me olemme tähän asti vahvasti nojanneet asiantuntijanäkemykseen ja uskon, että hallitus tulee tälläkin kertaa niin toimimaan."

Hallitus on aiemmin linjannut, että rokotuksia voidaan painottaa pahimmille epidemia-alueille.

"Tänään käsittelemme sosiaali- ja terveysministeriön esitystä asiaan liittyen, eli olemme tietenkin odottaneet pohjaesitystä ja siihen tänään otamme kantaa."

Hallituspuolueista erityisesti keskustassa on ollut kipuilua rokotusten alueellisen painottamisen suhteen.

Hallitus käsittelee myös niin sanottua exit-strategiaa, jossa viitoitetaan tietä ulos koronakriisistä ja yhteiskunnan avaamista sikäli kun odotuksena on, että rokotusten edistyminen ja kausivaihtelu alkavat kesää kohti helpottaa tilannetta ja mahdollistaa normaalimman elämän.

Marinin mukaan kokonaisuus on iso ja koskee eri hallinnonaloja, joten se vaatii perusteellisen käsittelyn.

"Missä järjestyksessä, millä tavalla asteittain voidaan rajoituksista luopua niin, että epidemiatilanne kuitenkin pidetään hallinnassa", Marin kuvasi suunnitelman sisältöä.

Suunnitelmassa on tarkoitus antaa alustavia päivämääriä eri rajoitusten purkamiselle, mutta sillä ajatuksella, että päivämäärät voivat käytännössä vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Strategiaa on tarkoitus tuoda laajempaan keskusteluun ja esitellä myös oppositiolle pääsiäisen jälkeen ensi viikolla.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan koronarokotusten antamisjärjestystä ei pitäisi käsitellä puoluepoliittisena kysymyksenä, vaan pitäisi miettiä sitä, miten Suomi mahdollisimman nopeasti pääsee eroon koronaepidemiasta.

Kaikkosen mukaan on tärkeää, että rokotusjärjestyksen suhteen pidetään kiinni sovitusta eli siitä, että yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmät rokotetaan ensin koko maassa.

Jos koronaepidemian voittaminen kuitenkin edellyttää jossain vaiheessa rokotusten jonkinlaista alueellista painottamista, niin senkin on Kaikkosen mukaan voitava olla työkalupakissa.

"Pitäisi välttää sitä, että eri puolueet ryhtyvät tästä puoluepoliittista kiistaa tekemään. Toivon, että kaikissa puolueissa noteerataan THL:n ja STM:n asiantuntijanäkemykset. Ei mikään puolue voi sitä täysin sivuuttaa, jos tulee selkeitä asiantuntijanäkemyksiä siitä, miten tämä tauti painetaan alas", Kaikkonen sanoi saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

Kaikkosen mukaan oleellista on myös se, että Suomeen tuleviin rokotetoimituksiin saadaan vauhtia.

"Sen suhteen näyttää paremmalta. Tulevina viikkoina toimitusmäärät on pikku hiljaa kasvamaan päin", Kaikkonen sanoi.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko osallistuu tänään hallituksen neuvotteluihin etänä eikä tämän vuoksi ollut Säätytalolla kommentoimassa rokotuskysymyksiä toimittajille.

Lue lisää

Asevelvollisuuskomitea esittää kutsuntoja myös naisille – koko ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa yhteinen kutsuntapäivä

Toive Ruotsiin: Hultqvistin linja jatkukoon

Hallitus hukkasi nolosti vaikuttamismahdollisuuden taksonomia-asiassa, kritisoi oppositiojohtaja Essayah

Pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: Kaikki asiat ovat ratkaistavissa, jos halua siihen löytyy