Politiikka

Hallitus sopi rokotusten alueellisesta painottamisesta: Yksittäisiä rokote-eriä mahdollista kohdentaa tautitilanteenkin mukaan

Alueellinen painotus on mahdollinen vasta sitten, kun riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.
Alueellinen painotus on mahdollinen vasta sitten, kun riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittävät, että koronarokotteita olisi mahdollista painottaa niille alueille, joissa tautitilanne on pahempi. Hallitus päätti tänään neuvotteluissaan lähettää esityksen sellaisenaan lausuntokierrokselle.

Tiedotteen mukaan asetusmuutoksista päätettäisiin vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Asiantuntijoiden pohjaesitys lähtee siitä, että THL voisi jakaa osan yksittäisistä rokote-eristä uuden laskukaavan mukaan. Huomioon otettaisiin sairaanhoitopiirin väkiluku, kahden viikon tautitilanne ja erikoissairaanhoidon kuormitus.

Linjaus laskukaavasta noudattaa Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suositusta. Kaikkien kolmen tekijän painoarvo olisi yhtä suuri eli kolmannes.

Alueellinen painotus on mahdollinen vasta sitten, kun riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Lisäksi kohdentaminen ei saisi estää tai viivästyttää henkilöä saamasta rokotussarjaan kuuluvaa toista rokoteannosta.

-----

Juttua korjattu klo 20.32: Hallitus ottaa kantaa asetusmuutokseen vasta myöhemmin. Nyt kyseessä on vasta STM:n ja THL:n esitys.

Lue lisää

THL vahvistaa: Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisnaisella on Wuhan-koronavirus

THL: Wuhanin koronavirukselle altistuneita on noin 15

Vesiopas kertooriskit ennakkoon

Moni syö kasviksia alle suositusten