Politiikka

Kuiva sisäilma lisää virusten tarttumista – pisarat jäävät kuivuneina leijumaan sisälle

Lääkärin palstalla muistutetaan hengitystieinfektioiden yleisemmästä esiintymisestä viileinä vuodenaikoina.
Jukka Pasonen
Kun sisäilmaa lämmitetään, se kuivuu. Yskimisen muodostamat pisarat kuivuvat ja jäävät siksi pitemmäksi aikaa leijumaan huoneisiin.

Hongkongilaiset tutkijat seurasivat kolmen vuoden ajan hengitystieinfektioiden esiintyvyyttä sekä sisäilman lämpötilaa ja kosteutta. Mukana olleissa asunnoissa asui 285 aikuista.

Viileämpinä vuodenaikoina asukkaat sairastivat enemmän hengitystieinfektioita. Tällöin asuntoja lämmitettiin ja sen myötä huoneilman kosteus laski. Ilmiö on varsin tuttu meille suomalaisille.

Tutkijoiden mukaan oli todennäköistä, että ilman kosteuden laskiessa hengityksen ja yskimisen muodostamat pisarat kuivuivat ja jäivät siksi pitemmäksi aikaa leijumaan sisäilmaan lisäten virusten tarttumista. Kylminä vuodenaikoina ollaan paljon sisällä, ja kuiva sisäilma kuivattaa limakalvoja heikentäen niiden kykyä torjua viruksia.

Tämän tutkimuksen valossa myös matala ilmankosteus voisi nyt olla yksi syy hengitystieinfektioiden leviämiseen juuri kylminä vuodenaikoina.

Lähde The Journal of Infectious Diseases 2020:222:967-78

Lääkärin palstan kirjoittaja on lääketieteen lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Noin joka viides työikäinen nainen kokee saaneensa oireita työpaikkansa sisäilmasta viimeisen vuoden aikana – terapia hyödytti osaa oirehtivista

Moni opettaja kärsii sisäilmaoireista  –  pahimmat ongelmat 60–80-lukujen rakennuksissa

Nautojen hengitystietulehdusbakteeria löydettiin ensimmäisen kerran spermasta

Tutkimus nostaa sonnin sperman hintaa