Politiikka

"Hapen riittävyydestä pitäisi olla huolissaan Suomessakin", laitevalmistaja varoittaa ja ihmettelee, kuinka helpon ja halvan hapen tie terveyskeskuksiin ei aukea koronapandemiassakaan

Viranomaiset eivät ole hyväksyneet paikallisten valmistuslaitteiden käyttöä, joten kahden yrityksen happipulloralli rekoilla jatkuu.
Sanne Katainen
Rauno Hakala esitteli vuosi sitten Lasergasin happigeneraattoreita MT:lle.

Hapen riittävyys pahenevassa koronapandemiassa huolestuttaa edelleen kankaanpääläistä laitevalmistajaa.

”Jos teknologian ihmemaassa Yhdysvalloissa happi pääsi jo loppumaan, kyllä meilläkin pitäisi olla huolissaan. Hapen siirtomatkat ovat tuhat kilometriä, ja toimitusvaikeuksien pelossa etäisimpiin terveyskeskuksiin on toimitettu muutamia lisäpulloja, mutta pahassa tautitilanteessa se ei riitä”, sanoo Rauno Hakala Lasergasilta.

Hänen mukaansa tehtaat ovat ilmoittaneet, ettei happi lopu, mutta kyse etenkin maaseudun hapensaannissa onkin pullojen riittävyydestä ja logistiikan toiminnasta.

Hakalan yritys valmistaa lääkinnällistä happea tuottavia laitteita, joilla happea voitaisiin tuottaa helposti ja halvalla missä vain. Viranomaiset eivät vain ole hyväksyneet laitteiden käyttää, joten happea toimittaa rekoilla ja pulloissa ympäri maan kaksi yritystä: Linde Gas eli entinen Aga ja Woikoski.

MT kertoi happikiistasta myös viime toukokuussa, kun koronan takia oltiin huolissaan kasvomaskien ja käsidesin riittävyydestä, mutta ei hapen.

Paikallisten, 93-prosenttista happea tuottavien generaattorien käytön esteet eivät ole väistyneet, Hakala sanoo.

Hämeenkyrön kunta asensi uuteen hoivakotiin happigeneraattorin ja happilinjaston, jotta vanhuksia ei tarvitse viedä terveyskeskuksen puolelle happea saamaan. Hakalan mukana lupaviranomainen Valvira kielsi kuitenkin laitteiston käytön, koska vastuutaho hapen antamisesta puuttui, vaikka paikasta vastaa sama ylilääkäri kuin terveyskeskuksesta. Ylilääkäri ja kunnanjohtaja kirjelmöivät Valviralle ja sen jälkeen myös tasavallan presidentille, jolloin lääkevirasto Fimea vahvisti, että laiteilla pitää olla lääketehdastarkastus.

”Sellaista ei ole missään muualla maailmassa. Viranomainen seisoo esteenä, vaikka happi on yhtä tärkeää kuin sähkö tai vesi”, Hakala ihmettelee ja kertoo, että esimerkiksi Baltiassa valtaosa sairaaloista tuottaa happensa itse.

Lasergasin ja muiden laitteistoja on asennettu ympäri Suomea, mutta ainoat käytössä olevat ovat toimineet jo vuosia Suomen suurimmissa eläinsairaaloissa ja viitisen vuotta Pellon terveyskeskuksessakin, missä happea on tuotettu paikallisesti ja omin luvin jo viisi vuotta.

Hakala ihmettelee, etteivät edes ilmastosyyt saa viranomaisten päitä kääntymään.

”Pulloralli on aivan vertaansa vailla oleva hiilijalanjäljen jättäjä, ja Hämeenkyrökin on ilmoittanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden.”

Hakalan mukaan kilo generaattorihappea maksaa 6–7 senttiä, mutta kilo pullohappea Suomessa seitsemän euroa ja Keski-Euroopassa 50 senttiä.

Lue myös:

Loppuuko happi koronan tyrskyissä? – Monessa Euroopan maassa happipullot loppuivat pandemiassa, kankaanpääläiselle Lasergasille vihdoin väläys vihreää valoa

Lue lisää

Suomi lähettää happipulloja Intiaan – kone saapuu Delhiin keskiviikkona

Linde ostaa Nesteen pullokaasuliiketoiminnan ja osuuden Porvoon täyttölaitoksesta

Loppuuko happi koronan tyrskyissä? – Monessa Euroopan maassa happipullot loppuivat pandemiassa, kankaanpääläiselle Lasergasille vihdoin väläys vihreää valoa

SK: Metsät eivät kiihdytä ilmastonmuutosta