Politiikka

Näin ministerit kommentoivat Veitsiluodon sulkemista: kova isku, surullinen, Suomen metsäteollisuuden historian suurin sulkeminen – kaikki lupaavat tukea

Elinkeinoministeri Lintilä kertoo keskustelleensa asiasta jo maanantaina yhtiön maajohtajan kanssa. Lapin kansanedustajat vaativat tukipäätöksiä jo tämän viikon kehysriihessä.
Sanne Katainen, Kari Salonen, Jarno Mela

Ministerit kommentoivat tiistaina Stora Enson suunnitelmaa lopettaa Kemin Veitsiluodon tehdas.

"Päätös on kova isku työntekijöille ja Kemille. TEM käynnistää välittömästi toimet ihmisten ja alueen tueksi", pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti pikaviestipalvelu twitterissä.

"Erittäin surullinen uutinen", tviittasi puolestaan työministeri Tuula Haatainen (sd.).

"Ministeriö käynnistää välittömästi rakennemuutostoimien valmistelun aluetalouden ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi."

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) näyttää suhtautuvan uutiseen käytännöllisemmin. Hänen mukaansa Stora Enso on kertonut syyksi sulkemiselle paperin kysynnän voimakkaan alentumisen ja tappiollisen toiminnan.

"Paperin kulutus on vähentynyt entisestään korona-aikana", Lintilä totesi.

Hän luonnehtii sulkemisen seurauksia kuitenkin suureksi kansantalouden ja erityisesti alueen kannalta. Hän sanoo, että 670:n joutuminen työttömäksi on iso määrä.

"Nyt tuli sitten satavuotinen historia tiensä päähän Veitsiluodossa näemmä. Taitaa olla Suomen metsäteollisuuden historian suurin sulkeminen", Lintilä sanoi koronatukia koskevassa lehdistötilaisuudessa ja lupasi ministeriönsä aloittavan välittömästi rakennemuutostoimien valmistelun yhdessä kaupungin, ely-keskuksen ja yhtiön kanssa.

"Olen eilen keskustellut yhtiön maajohtajan kanssa, ja hän lupasi yhteistyötä ja että yritys on mukana tässä vaiheessa."

Myös Lapin kansanedustajat vaativat tukea Kemille. He kuvaavat tiedotteessa tunnelmiaan "puoluerajat ylittäväksi järkytykseksi".

"Veitsiluodon tehtaan loppuminen on kohtuuttoman kova isku tehtaan työntekijöille ja laajasti Kemille, Lapille ja koko Suomelle", kansanedustajat toteavat ja vaativat tukea Kemin kaupungille, työttömäksi jääville sekä aluetaloudelle.

"Erityisesti Kemin kaupunkia tulee tukea valmistautumisessa Metsä Fibren uuden biojalostamon rakentamiseen. Metsä Fibren suurinvestointi ei korvaa Veitsiluodon loppumisen aiheuttamia työpaikkamenetyksiä tai muita aluetaloudellisia vaikutuksia ja siksi valtiovallan tulee tukea Kemiä täysimääräisesti uuden investoinnin vaatimien erilaisten infrastruktuuri-investointien osalta."

Tarvittavista toimista pitää tehdä selkeät ja konkreettiset päätökset valtiontalouden kehysriihen yhteydessä tällä viikolla, vaativat Heikki Autto (kok.), Kaisa Juuso (ps.), Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Lue myös:

"Ikävä uutinen, sitten Lapissa on vain yksi kuitupuun ostaja" – Storan Enson tehtaan sulkeminen Kemissä ei yllätä pohjoisen metsänomistajia

MTK huolissaan: "Pöydällä on ämpärikaupalla metsäteollisuuden kilpailukykyä heikentäviä politiikkatoimia"

Stora Enso vahvisti: Veitsiluodon tehtaat aiotaan sulkea – yhtiö suunnittelee lopettavansa sellun ja paperin tuotannon pysyvästi Veitsiluodossa ja Ruotsissa Kvarnsvedenissä

Paperintuotanto uhkaa pudota Suomessa 1970-80-lukujen tasolle – koronakevät sulatti graafisten paperien viennistä liki kolmanneksen

Lue lisää

Mitkä maakunnat saavat tahtonsa läpi? Ministerivaliokunta jakaa 1,5 miljardin aluekehitysrahat syyskuun loppuun mennessä, maakuntajohtajien kahden vuoden neuvottelut jäivät tuloksettomiksi

Ilmastokeskustelu meni politikoinniksi

Vihreät eivät mahdu hallitukseen, jos he haluavat olla yksin oikeassa - se on harmi, sillä puolueella on myös annettavaa

Löytyykö hallitukselta tahto kompromissin tekemiseen budjettiriihessä? "Ratkaisun avaimet pöydällä"