Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan ilmastokeskustelun Kiina-kortilta on putoamassa pohja: "Jokaisen on tehtävä oma osuutensa päästöjen vähentämisessä, vastuuta ei voi sysätä muille"

Mikkonen muistuttaa, että elämme yhteisellä maapallolla ja käytössämme on vain yksi ilmakehä.
Sanne Katainen
Ministeri huomauttaa, että hyvätkään lupaukset eivät auta, jos toimeenpano jää puolitiehen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan ilmastokeskustelun niin sanotulta Kiina-kortilta on putoamassa pohja. Mikkonen ottaa asiaan kantaa MT:n vieraskolumnissaan.

Kiina-kortilla tarkoitetaan ajatusta siitä, ettei Suomen ilmastotoimilla ole mitään väliä, vaan katse on käännettävä suuriin talouksiin, kuten Kiinaan.

Mikkonen muistuttaa, että elämme yhteisellä maapallolla ja käytössämme on vain yksi ilmakehä.

"Jokaisen on siis tehtävä oma osuutensa ilmastopäästöjen vähentämisessä, vastuuta ei voi sysätä muille. Kaikilta mailta tarvitaan sekä toimia kotimaassaan että aktiivista vaikuttamista kansainvälisesti", hän kirjoittaa.

Kiina-kortin pohjan putoamisen syynä on Mikkosen mukaan se, että Kiina ilmoitti jo viime syksynä tavoittelevansa ilmastoneutraaliutta vuonna 2060.

Vaikka Kiina onkin maapallon suurin fossiilisten päästöjen tuottaja, myös puhtaan aurinko- ja tuulienergian tuottajana maa on maailman ykkönen.

Ministeri huomauttaa, että hyvätkään lupaukset eivät auta, jos toimeenpano jää puolitiehen. Toimia kirittää se, että erityisesti yksityinen mutta myös julkinen raha suuntautuu nyt vahvasti vähähiilisten ratkaistujen edistämiseen kaikkialla maailmassa.

Mikkosen kolumnin pääset lukemaan kokonaan tästä.

Lue lisää

Kärjekäs keskustelu turhauttaa varsinkin ikääntyneitä – yli puolet suomalaisista ajattelee, että poliittinen keskustelu on muuttunut epäasialliseksi

Antti Rinne: Ilmastokeskustelussa tahallisia väärinymmärryksiä ja pelottelua – lauantaimakkara ja bensa-autot säilyvät

Kansa kyllästyi kärjistäjiin

Hiilen ja kaasun vaurastuttama Australia kipuilee maastopalojen ja ilmastokeskustelun kanssa – harva hyväksyy ilmastotoimien taloutta heikentäviä vaikutuksia