Politiikka

Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus nousi perussuomalaisten ohi suosituimmaksi puolueeksi – keskusta neljäntenä

Kuntavaalien ehdokasasettelu ja -numerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta.
Kokoomuksen kannatus nousi Ylen edellisestä mittauksesta 1,4 prosenttiyksikköä. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Kokoomus on noussut suosituimmaksi puolueeksi 20,2 prosentin kannatuksella Ylen kuntavaalimittauksessa. Puolueiden kannatuskyselyssä toisena oli perussuomalaiset 18,2 prosentin kannatuksella ja lähes tasoissa kolmannella sijalla SDP 18,1 prosentilla.

Kokoomuksen kannatus nousi Ylen edellisestä mittauksesta 1,4 prosenttiyksikköä. Viime kerralla kärjessä ollut perussuomalaiset luisui 0,8 prosenttiyksikön verran. SDP:n kannatus pysyi lähes muuttumattomana.

Eniten kannatusta menetti vihreät, 1,5 prosenttiyksikön verran 10,6 prosenttiin. Vihreät on viidennellä sijalla niin ikään kannatusta menettäneen keskustan perässä. Keskustan kannatus putosi 0,8 prosenttiyksikköä 11,7 prosenttiin.

Ylen kannatuskyselyn toteutti Taloustutkimus, joka haastatteli 2  712 ihmistä. Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän listoilla olevaa ehdokasta he äänestäisivät, jos kuntavaalit olisivat nyt. Haastattelut tehtiin 6.4–4.5.2021.

Puoluekantansa kertoi 1 757 haastateltua. Mittauksen virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Huhtikuussa Helsingin Sanomien gallupissa pääministeripuolue SDP:n kannatus oli laskenut alle 20 prosentin rajan 19,7 prosenttiin.

Perussuomalaiset oli edelleen suosituin puolue 21,6 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin puolue oli kokoomus 16,2 prosentin kannatuksella.

Kuntavaalien ehdokasasettelu ja -numerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6. Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.

Vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Tulokset vahvistetaan seuraavana keskiviikkona 16. kesäkuuta. Uudet valtuustot aloittavat työnsä 1. elokuuta.

Lue lisää

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Uudet valtuutetut joutuvat historiallisen muutoksen eteen – riidalla ei kuntaa rakenneta

Gallupit: Perussuomalaiset ottamassa historiallisen kannatushypyn, kokoomuksen porskutuksen takana on taitava kampanjointi

"Varmojen äänien kokoomus voittaa vaalit ja perussuomalaisten tulos jää odotettua heikommaksi", veikkaa Taloustutkimuksen Juho Rahkonen ja povaa äänestysprosentiksi 58