Politiikka

Video: vasemmistoliiton Saramo MT:n pikatentissä – katso, miten opetusministeri vastaa kysymykseen pisimmästä hyväksyttävästä koulumatkasta

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja katsoo, että pakkolunastettavien tonttien markkinahintaa ei tule määrittää valmiin kaavan markkina-arvon perusteella.
Sanne Katainen
Opetusministeri Jussi Saramo ei siirtäisi päätöstä susien kaatoluvista kunnille.

Vasemmistoliiton varapuheen­johtajan, opetusministeri Jussi Saramon mielestä kunnallisveron tuottoa ei pidä nykytiedoilla jakaa kotikunnan ja toisen asuinkunnan kesken. Hänen mielestään kaksoiskuntalaisuudesta olisi kuitenkin hyvä tehdä uusi selvitys.

”Kaksoiskuntalaisselvitys olisi hyvä tehdä uudestaan, koska sitä halutaan. Vanhan selvityksen perusteella kunnallis­veron jakamiseen ei kuitenkaan ole eväitä”, Saramo sanoo.

Saramo kertoi puolueensa kantoja MT:n kuntavaalihaastattelussa.

Ministerin mukaan taloudellinen hyöty ei voi olla lähtökohta kuntien tekemille tonttien pakkolunastuksille. Hän kuitenkin katsoo, että lunastetun tontin arvoa ei pidä määrittää lopullisesta kaavasta.

”Jos kaikille maanomistajille pitäisi maksaa valmiin kaavan mukainen hinta, alueen kehittäminen olisi mahdotonta. Kun kunta korvaa käyvän markkinahinnan ja vähän päälle, järjestely on oikeudenmukainen ja reilu.”

Ministerin mielestä lähituotettua, kasvispainotteista ruokaa tulisi suosia kunnan hankinnoissa aina, kun se on mahdollista.

Hankintalaki kuitenkin asettaa tietyt puitteet.

”Hankinnoissa ei voi käyttää kotimaisuutta kriteerinä, mutta esimerkiksi hormonittomuutta voi. Kotimaisen suosiminen hankinnoissa vaatii luovuutta, mutta perusteluiden on silti oltava aina kestäviä.”

Saramo ei siirtäisi päätösvaltaa susien kaatoluvista kunnille.

”Susi on Suomessa uhanalainen eläin, eivätkä laumojen reviirit katso kuntarajoja. Kääntäen voisi vitsailla, että jos joka kunnalla olisi velvoite turvata susikanta alueellaan, niin silloin Suomeen tarvittaisiin paljon lisää susia.”

Lue lisää

Suomi eriytyy omiin leireihin

RKP historiallisesti valtuustoon Sastamalassa

Vaalihuoneistot ovat auki: Tänään äänestetään, ketkä yli 35 000 ehdokkaasta päättävät kuntien asioista

Gallupit: Perussuomalaiset ottamassa historiallisen kannatushypyn, kokoomuksen porskutuksen takana on taitava kampanjointi