Politiikka

Vihreät laajenevat uusiin kuntiin: "Kuulun varmasti eniten julkisuutta saaneiden ehdokkaiden joukkoon"

Vihreät saivat ensimmäisen ehdokkaansa 11 kuntaan. Thomas Snellmanin mukaan yksikin vihreä ehdolla vetää kaikkia puolueita kohti ympäristöarvoja.
Johannes Tervo
Snellman oli jo kerran päättänyt, ettei lähde ehdolle. Hän pyörsi päätöksensä koettuaan yhteiskunnallisen tilanteen muuttuneen: "Jonkun nämä hommat on tehtävä, vaikka siitä ei aina saisikaan paljoa kiitosta", hän sanoo.

Vihreät lisäsivät kuntavaalien ehdokasmääräänsä noin kahdellasadalla. Ehdokas saatiin kahteenkymmeneenviiteen viime vaaleissa ilman vihreää ehdokasta olleeseen kuntaan. Yhdessätoista kunnassa on nyt ensimmäistä kertaa vihreä ehdokas.

Pedersöreläinen Thomas Snellman (vihr.) on kunnassaan ainoa vihreiden ehdokas. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun vihreitä voi Pedersöressä äänestää.

"Olin ehdolla myös vuonna 1992. Sain silloin mukavasti ääniä, mutta läpipääsyyn ne eivät riittäneet. Välissä vihreitä ehdokkaita ei ole ollut", Snellman sanoo.

Hän lähti ehdolle, vaikka oli jo päättänyt, että ei niin tee.

"Syitä oli monia, mutta ehkä eniten vaikutti muuttunut tilanne yhteiskunnassa. Jonkun nämä hommat on tehtävä, vaikka siitä ei aina saisikaan paljoa kiitosta", Snellman sanoo.

Laajempi kampanjointi ei koronaviruksen vuoksi onnistu. Sen sijaan Snellman on muun muassa kirjoittanut mielipidekirjoituksia lehtiin.

"Olen vähän liian vanha käyttämään sosiaalista mediaa tehokkaasti", hän arvelee.

Snellman on kuitenkin paikallisesti laajalti tunnettu, ja valtakunnallisellakin tasolla hänet tunnetaan esimerkiksi Reko-suoramyyntiketjun alullepanijana Suomessa. Vuonna 2018 hänet valittiin myös vuoden maaseutukasvoksi. Hän ei uskokaan ainakaan tunnettavuuden muodostuvan vaalimenestyksen esteeksi.

"Vaalitulosta on kuitenkin hankala ennustaa, äänestäjäthän sen lopulta päättävät", hän sanoo.

Kunnan ainoana vihreänä ehdokkaana olemisella on myös yllättäviä etuja:

"Kuulun varmasti eniten julkisuutta saaneiden ehdokkaiden joukkoon. Vihreiden ainoa ehdokas kunnassa kiinnostaa mediaa, ja kun puolueiden mielipidettä kysytään, sitä on kysyttävä aina minulta", hän sanoo.

"Samalla on hyvä, että on edes se yksikin ehdokas. Se pakottaa muita puolueita ottamaan meidät huomioon, ja tekee niistäkin vähän vihreämpiä."

Pedersören asukkaista lähes yhdeksän kymmenestä puhuu äidinkielenään ruotsia. RKP on perinteisesti ollut kunnassa vahva, ja sai vuoden 2017 kuntavaaleissakin yli 62 prosenttia äänistä. Snellmanin mukaan kyseessä ei kuitenkaan suinkaan ole yhden puolueen kunta.

"Näin juuri kristillisdemokraattien ja SDP:n vaalilistat ja molemmilla oli runsaasti ehdokkaita", hän sanoo.

Puolueensa ainoana ehdokkaana Snellman on solminut vaaliliiton sosialidemokraattien kanssa.

"Teemme varmasti tiivistä yhteistyötä myös vaalien jälkeen, jos minut valitaan", Snellman arvioi.

Lue lisää:

Perussuomalaiset kasvatti eniten kuntavaaliehdokkaiden määrää: "Keskustan vallan murtaminen vaatii pienen ihmeen, mutta mikään ei ole ikuista", arvioi perussuomalaisten Marko Kulpakko Kaustiselta

Lue lisää

Suomi eriytyy omiin leireihin

RKP historiallisesti valtuustoon Sastamalassa

Vaalihuoneistot ovat auki: Tänään äänestetään, ketkä yli 35 000 ehdokkaasta päättävät kuntien asioista

Gallupit: Perussuomalaiset ottamassa historiallisen kannatushypyn, kokoomuksen porskutuksen takana on taitava kampanjointi