Politiikka

Kuusi tasavahvaa puoluetta käy taistoon Jyväskylässä – kuntavaaleista on tulossa kova kamppailu

Jyväskylän keskustan ja perussuomalaisten mielestä haja-asutusalueille olisi saatava rakentaa vapaammin. Vihreät korostaa koulutusteemoja.
Petteri Kivimäki
Kansanedustajat Bella Forsgren (vihr.) ja Joonas Könttä (kesk.) sekä puhallusvillaurakoitsija, yrittäjä Kauko Isomäki (ps.) tavoittelevat jatkokautta Jyväskylän kaupunginvaltuustossa kesäkuun kuntavaaleissa.

Keski-Suomen maakuntakeskuksessa, 143 500 asukkaan Jyväskylässä, kesäkuun kuntavaaleihin käydään poikkeuksellisen tasaisissa asetelmissa.

Peräti kuusi puoluetta on käytännössä virhemarginaalin sisällä Tietoykkösen huhti–toukokuun vaihteessa tekemässä kannatusmittauksessa (KSML 8.5.2021).

SDP saa mittauksessa Jyväskylässä 18,8 prosentin kannatuksen, kokoomuksen kannatusosuus on 16,7 prosenttia ja vihreiden 15,4.

Perussuomalaisia kannattaa 14,9 prosenttia vastanneista, vasemmistoliittoa 13,7 ja keskustaa 12,5.

Tutkimuksen virhemarginaali on 4,4 prosenttiyksikköä. Puoluekantansa yhteensä 500 vastaajasta ilmoitti 257.

Jyväskyläläisen kansanedustajan, kaupunginvaltuutettu Joonas Köntän (kesk.) puolue on kyselyn suurimpia häviäjiä. Keskusta on perinteisesti ollut Jyväskylässä suosittu puolue.

”Kyselyn virhemarginaali on toki kohtuullisen suuri. Suhtautuisin gallupin tulokseen siksi maltillisesti”, Könttä kommentoi.

”Joka tapauksessa on selvää, että kova kampanja on tehtävä niin Jyväskylässä kuin koko maassa, että menestystä kuntavaaleissa tulee. Uskon, että kuntavaaleissa puhutaan ihmisten arjen asioista. Ne puolueet menestyvät, jotka saavat ihmiset parhaiten liikkeelle.”

Jyväskyläläinen vihreä kansanedustaja-kaupunginvaltuutettu Bella Forsgren siivitti neljä vuotta sitten puoluettaan suureen vaalivoittoon miltei 1 300 henkilökohtaisella äänellä.

Vihreät nousi tuolloin ensi kertaa historiassa peräti Jyväskylän ykköspuolueeksi.

”Ilman muuta vihreiltä vaaditaan kovaa kampanjointia ja onnistumista, jotta ykköspaikka uusitaan. Uskon, että taistelu suurimman puolueen asemasta on monen puolueen tiukka kisa”, Forsgren sanoo.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, puhallusvilla­urakoitsija Kauko Isomäki Jyväskylän Säynätsalosta ennakoi puolueelleen kohtuullista menestystä.

”Sisäiset ristiriidat ja puolueen hajottaminen paikallistasolla laskevat kannatusta täällä, se on selvä peli. Emme yllä Jyväskylässä valtakunnalliseen kannatukseen, mutta meillä on toisaalta hyvä ja monipuolinen ehdokaslista.”

Jyväskylän puolueista keskusta ja perussuomalaiset ovat viime vuosina näkyvästi vastustaneet kehitystä, jossa palveluita lakkautetaan Jyväskylän maaseutualueilla ja pienissä taajamissa.

”Minua harmittaa, kun Jyväskylässä on lakkautettu paljon pieniä kouluja maaseudulta. Esimerkiksi Saarenmaan koulun lakkautus oli katastrofaalinen virhe. Maaseudun kouluja ja terveysasemia ei saa lakkauttaa enää yhtään”, perussuomalainen Isomäki vaatii.

Keskustan Könttä on samoilla linjoilla.

”Kylien ja pienempien seutujen palvelut puhuttavat paljon. Keskustan linja on, ettei maaseudun palveluita saa enää heikentää.”

Perussuomalaiset ja keskusta kannattavat myös nykyistä väljempää kaavoituspolitiikkaa.

”Jos omistaa Korpilahdella tai entisen maalaiskunnan alueella maata, on kaavoitus äärimmäisen jähmeää. Haja-asutusalueille pitäisi saada rakentaa paljon vapaammin”, Isomäki vaatii.

”Tilannehan on se, ettei monille kylille saa lainkaan rakennuslupia. Kaavoitus estää sen. Jos saisi rakentaa, tulisi maaseutukouluihin uusia oppilaita, eikä niitä tarvitsisi lakkauttaa”, Könttä huomauttaa.

Vihreiden Bella Forsgren pitää esillä koulutusteemoja.

”On tärkeää pitää ryhmäkoot riittävän pieninä siten, että henkilöstö ja oppilaat pystyvät toimimaan kouluissa järkevällä tavalla. Vihreiden tavoitteena on myös tuoda lapsivaikutusarvioinnit laajemmin osaksi koko kaupungin päätöksentekoa, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle”, Forsgren kertoo.

Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy koko maassa tämän viikon keskiviikkona 26.5.

Lue lisää

Paikallinen demokratia toimii

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa