Politiikka

Ylen tekstisisällöt turvaamaan pyrkivä kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Kansalaisaloitteen mukaan lakimuutokselle on tarve, jotta sanan- ja lehdistönvapaus, yhdenvertainen tiedonsaanti sekä demokratia saadaan turvattua.
Lehtikuva / Markku Ulander
Hallituksen esityksen mukaan Yle ei voisi julkaista verkossa tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Yleisradion tekstisisällöt lakimuutoksen avulla turvaamaan pyrkivä Tieto on meidän -kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Aloite on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen mukaan lakimuutokselle on tarve, jotta sanan- ja lehdistönvapaus, yhdenvertainen tiedonsaanti sekä demokratia saadaan turvattua.

Kansalaisaloitteen taustalla on kaupallista mediaa edustavan Medialiitto ry:n vuonna 2017 tekemä kantelu Euroopan komission kilpailupääosastolle. Kantelun mukaan Ylen tekstisisällöt haittaavat kaupallisen median toimintaedellytyksiä.

Asiasta on annettu hallituksen esitys, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Esityksen mukaan Yle ei voisi julkaista verkossa tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Mikäli eduskunnan käsiteltävänä oleva laki menee läpi, rajoittaisi se kansalaisaloitteen mukaan muun muassa suomenkielisen tekstijournalismin määrää ja kansalaisten oikeutta yhdenvertaiseen tiedonsaantiin.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Käsittely itsessään ei kuitenkaan merkitse, että kansalaisaloitteen ehdotus hyväksyttäisiin.

Tieto on meidän -kansalaisaloitteen allekirjoitukset ampaisivat nousuun tällä viikolla, kun Ylestä tehtiin jo toinen kantelu Euroopan komissioon. Sanoma Media Finland pyysi komissiota selvittämään, rikkovatko Yle Areenan sisällön laajuus ja sähköiset oppimissisällöt EU:n valtiontukisääntöjä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoivat aiemmin, että Sanoma Media Finlandin tekemä kantelu koskee erityisesti Yleisradion tilausvideopalveluja (video-on-demand) ja sähköisiä oppimissisältöjä.

Kantelijan mukaan Yle Areenan palvelut, jotka ovat tarjolla pidempään, eivät ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia. Tilausvideopalveluja pitäisi sen mukaan rajoittaa merkittävästi, ellei kyse ole tv-sisällöistä, joita tarjotaan verkossa lyhyen aikaa alkuperäisen lähetyksen jälkeen.

Sanomaan kuuluva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Lue lisää

Kokoomuksen noste jatkuu

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus suosituin, PS ei näytä menettäneen kannatustaan puheenjohtajavaihdoksen vuoksi

Sanoma julkaisi kohua herättäneen Yle-kantelunsa EU-komissiolle – kantelun on pelätty vaarantavan nykymuotoisen Yle Areenan toiminnan

Yle: Reima lopettaa yhteistyön kiinalaisyrityksen kanssa, joka yhdistettiin Ylen selvityksessä mahdolliseen pakkotyöhön