Politiikka

Kotivanhemmat tulisi laskea työllisiksi, ehdottaa keskustan Aittakumpu

Lapsiaan kotona hoitavien vanhempien laskeminen työllisyysasteeseen olisi järkevää, koska perheen perustaminen ja lapsen hoitaminen ovat kansantaloudellisesti kestäviä asioita, kansanedustaja perustelee.
Markku Vuorikari
Nykyisin vanhempain- tai hoitovapaalla olevia vanhempia ei lasketa työllisiksi.

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu Oulun vaalipiiristä pyytää kirjallisessa kysymyksessään hallitusta selvittämään, voitaisiinko kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat laskea työllisiksi työllisyysasteen mittaamisessa.

Työllisyysaste kertoo, kuinka monta prosenttia koko 15–64-vuotiaiden väestöstä on työllisiä.

Esimerkiksi Ruotsissa vanhempainvapaalla olevat vanhemmat lasketaan työllisiksi, Aittakumpu mainitsee tiedotteessa. Suomessa näin tehtiin vuoteen 2008 niiden vanhempien osalta, joilla oli vakituinen työpaikka.

Aittakummun mukaan kotivanhempien työn arvon ja merkityksen tunnustaminen vahvistaisi lapsi- ja perheystävällisyyttä ja olisi kansantaloudellisesti järkevää.

"Perheystävällisyyden ja lapsimyönteisyyden merkitystä tulee tarkastella myös talouden kannalta. Perheen perustaminen, lapsen vastaanottaminen ja lapsen hoitaminen ovat kansantaloudellisesti kestäviä ja kannattavia asioita", Aittakumpu alustaa kirjallista kysymystään.

"Vanhempainvapaalla tai kotihoidontuella olevien kotiäitien ja koti-isien kohdalla tilanne on ristiriitainen: Omia lapsia hoitaessa vanhemman ei katsota olevan työssä. Sen sijaan, jos hän vaihtaa hoidettavia lapsia naapurinsa kanssa, joka myös on hoitanut kotonaan omia lapsiaan, heidät molemmat voidaan katsoa työllisiksi", Aittakumpu vertaa.

Hän korostaa, että muutos ei vähentäisi työllisyyttä lisäävien toimien merkitystä.

Lue lisää

Neljäs yritystukipaketti jäänee viimeiseksi, kun talous kasvaa nyt ripeästi

Työllisyys ylitti kesäkuussa 72 prosentin rajan – lomautusten määrä jatkoi laskuaan, mutta pitkäaikaistyöttömyys on yleistynyt selvästi vuodessa

Yle uutiset: Työllisyystilanne kohenee Pohjois-Pohjanmaalla, myös avoimia työpaikkoja runsaasti tarjolla

Suomen Pankin Olli Rehn: "Koronapandemiasta ei jää pitkäaikaisia vaikutuksia Suomen talouteen"