Politiikka

Seinäjoen valtuusto lyttäsi nuorten aloitteen koulujen vegaaniruuasta – "Aletaanko me tällaiseen ihmiskokeeseen?"

Vegaanista ruokavaliota noudattavat oppilaat joutuvat Seinäjoella tuomaan omat eväät kouluun.
Jaana Kankaanpää
Enemmistö Seinäjoen valtuutetuista oli sitä mieltä, että nuorisovaltuuston aloitetta vegaaniruuan tarjoamisesta kouluissa ei pidä hyväksyä.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto palautti maanantaina äänestyksen jälkeen käsittelyyn nuorisovaltuuston aloitteen siitä, että kaupungin kaikissa kouluissa tulisi olla kasvis- ja vegaaniruokaa saatavilla eikä ruuan tarjoamisen edellytyksenä vaadittaisi lääkärintodistusta.

Aloite palautettiin käsittelyyn äänin 25–22. Aloitetta vastustivat perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmä sekä osa kokoomuksen ja keskustan valtuutetuista.

Ehdotuksen aloitteen hyväksymättä jättämisestä teki perussuomalaisten Piia Kattelus-Kilpeläinen. Hän perusteli kantaansa Helsingin yliopiston tutkimuksella, jonka mukaan muun muassa vitamiinitasot ovat vegaanilapsilla heikommat kuin muilla ikätovereilla.

"Aletaanko me tällaiseen ihmiskokeeseen meidän peruskouluissa? Mielestäni tätä asiaa ei ole tarpeeksi selvitetty kaupungin puolelta", Kattelus-Kilpeläinen totesi.

Lisäksi hän perusteli asiaa yhdenvertaisuudella.

"Yhdenvertaisuuden kannalta on käsittämätöntä, että meillä tarjottaisiin muutamille lapsille 40 prosenttia kalliimpaa ruokaa."

Nuorisovaltuuston aloitteen mukaan kaupungilla ei ole ollut vegaaniruokaan yhteistä linjaa koulujen välillä. Joissakin kouluissa on vaadittu oppilaalta lääkärintodistus kasvis- tai vegaaniruokaa pyydettäessä.

Kaupungin virkamiesten valtuustolle tekemän esityksen mukaan vegaaniruuan tarjoaminen kouluissa alkaisi syksyllä 2021. Jos vegaaniruokailijoiden määrä kouluissa laskisi alle kymmeneen, erityisruuan tarjontaa arvioitaisiin uudelleen.

Alustuksessa todetaan, että kasvisruokavaihtoehto on ollut kouluissa tarjolla joka päivä jo nyt. Vegaanista ruokaa haluaisi ja siihen sitoutuisi keväällä 2021 tehdyn kyselyn mukaan 43 oppilasta. Vegaaniruuan raaka-ainekustannusten arvioidaan olevan noin 40 prosenttia perusvaihtoehtoa korkeammat.

Seinäjoen valtuuston päätöksen uutisoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Lue myös:

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Yle Uutiset. Pohjalaiskoulut tarjoavat vegaaniruokaa vaihtelevasti – Vaasa vastaa oppilaiden toiveeseen: vegaanivaihtoehto tulee lyseoon ja Vamialle syksyllä

Käytännöt vegaaniruuan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Lukijalta: Vegaaniruoka sopii myös pikkulapsille

Tulisiko kunnan mielestäsi tarjota vegaaniruokavaihtoehtoa kouluissa? Äänestä!

Lue lisää

Koululaiset syövät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta liikaa sokeria

Monen koululaisen ruokakassista löytyy Saarioisten tuotteita, miten on päädytty juuri niihin? "Yhteydenotto on tullut asiakkailtamme"

Räväköinä poliitikkoina tunnetut Kilpeläiset ostivat ilmaisjakelulehden Hämeestä – "JSN on osoittanut olevansa vihervasemmistolainen toimielin"

Etäkoulun lounasevääksi mieluummin aineksia kuin eineksiä