Politiikka

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kannustaa "äänestää rätkäyttämään" kuntavaaleissa

Vain äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millaisilla arvoilla ja valinnoilla päätöksiä tehdään ja mihin suuntaan kotikuntaa kehitetään.

"Kuntavaalit ovat kaikkein lähimpänä ihmistä, ja äänestäminen on helpoin tapa vaikuttaa. Se on myös paras tapa varmistaa, että valtuustoon valitaan henkilöitä, jotka ymmärtävät maaseutujen elinkeinojen merkityksen kunnille ja meidän kaikkien hyvinvoinnille", muistuttaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Kunnissa päätetään konkreettisista arjen asioista ja kukapa muu olisi parempi arjen asiantuntija kuin maasta toimeentulonsa ammentava kuntalainen. Marttila pitää äänestämistä oikeutena ja kansalaisvelvollisuutena.

Vain äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millaisilla arvoilla ja valinnoilla päätöksiä tehdään ja mihin suuntaan kotikuntaa kehitetään.

"Ja olennaisin kysymys on, pidetäänkö veroeurot kotimaassa ja -kunnassa hyödyttämässä paikallistaloutta vai annetaanko niiden lentää muualle", sanoo Marttila.

Ääni maalle on ääni maaseudun tulevaisuudelle. Kunnissa päätettävät asiat ovat lähellä maaseudun ihmisten arkea. Muun muassa lähipalveluiden saatavuus, palvelujen digitalisointi, matkailun edistäminen, biopolttoaineiden hyödyntäminen ja kuntien rooli vastuullisena metsänomistajana ovat tärkeitä elementtejä.

MTK muistuttaa äänestämiseen kannustavassa kannaotossaan, että korona on avannut aivan uusia mahdollisuuksia erityisesti maaseudulle. Etätöiden lisääntyminen, monipaikkaisuus ja huoltovarmuuden korostuminen ovat piirtyneet kaupunkilaisten mieliin. Yhä useampi suomalainen on yhtä aikaa maaseudun ja kaupungin asukas.

"Jos monipaikkaisuus halutaan hyödyntää, nopeiden verkkoyhteyksien saatavuus, kunnossa olevat väylät sekä riittävät julkiset yhteydet ovat niitä elementtejä, jotka kunnissa pitää olla kunnossa", sanoo Marttila.

Ihan ensimmäiseksi Marttila patistaisi valtuutetut kuntien hankintastrategian kimppuun ja laatimaan kriteeristön, joka huomioi kunnan mahdollisuudet tukea paikallista yritystoimintaa. Mistään pikkusummista ei ole kyse. Julkiset keittiöt tarjoilevat vuosittain lähes 400 miljoonaa ruoka-annosta, suurin osa näistä kunnissa.

Maankäytön pitää olla reilua. Pakkolunastuksen pitää Marttilan mukaan olla aina se ihan viimeinen vaihtoehto maanhankintaan.

Vaali-info:

- Ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5. – 8.6.2021

- Vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.2021

- Vaalin tulosten vahvistaminen: 16.6.2021

-Valtuustot aloittavat työnsä 1.8.2021.

Lue lisää: MTK:n kuntavaalisivut

Lue lisää

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Yle uutiset: Keskusta menetti yksinkertaisen enemmistön viidessä kunnassa Lapissa

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten