Politiikka

Kuntavaaleissa ennakkoon on äänestänyt yli viidennes suomalaisista

Vaalipiireistä ennakkoäänestys on toistaiseksi ollut vilkkainta Lapissa
Naiset ovat käyneet ennakkoon uurnilla ahkerammin kuin miehet. LEHTIKUVA / Roni Lehti

Yli viidennes suomalaisista on äänestänyt ennakkoon kuntavaaleissa.

Kymmenen ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana uurnilla on käynyt noin 940  000 suomalaista, mikä on 21 prosenttia äänioikeutetuista. Perjantaina annettiin noin 90  000 ääntä.

Vaalipiireistä ennakkoäänestys on toistaiseksi ollut vilkkainta Lapissa, jossa kansalaisoikeuttaan on käyttänyt noin 24 prosenttia äänioikeutetuista. Satakunnassa, Helsingissä ja Pirkanmaalla määrä on ylittänyt 22 prosentin rajan.

Naiset ovat käyneet ennakkoon uurnilla ahkerammin kuin miehet. Naisista yli puoli miljoonaa on äänestänyt ennakkoon, miehistä puolestaan alle 430  000.

Ennakkoäänestys kestää koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisesti kaksi viikkoa, ja se jatkuu kotimaassa tiistaihin asti. Vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Lue lisää

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Uudet valtuutetut joutuvat historiallisen muutoksen eteen – riidalla ei kuntaa rakenneta

Gallupit: Perussuomalaiset ottamassa historiallisen kannatushypyn, kokoomuksen porskutuksen takana on taitava kampanjointi

"Varmojen äänien kokoomus voittaa vaalit ja perussuomalaisten tulos jää odotettua heikommaksi", veikkaa Taloustutkimuksen Juho Rahkonen ja povaa äänestysprosentiksi 58