Politiikka

"Hallitus ajaa maakuntaveroa kuin käärmettä pyssyyn" – Sari Essayah ihmettelee, miksi hallitus ei piittaa parlamentaarisen komitean kielteisestä kannasta

Onko keskusta herännyt katumapäälle liian myöhään, pohtii kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kolumnissaan.
Jaana Kankaanpää
Keskustan herääminen katumapäälle maakuntaveron suhteen taitaa olla myöhäistä, arvioi Sari Essayah.

Kuntavaalien alla erilaisia veroulostuloja on ollut ilma sakeana, mutta hankala on ollut saada selvää, onko kyseessä ollut ministereiden yksityisajattelu vai hallituksen linja, kirjoittaa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah MT:n kolumnissaan.

"Viimeistään eduskunnan kyselytunnilla paljastui, ettei se ole selvää edes hallituksen sisällä", hän viittaa maakuntaverosta käytävään keskusteluun.

"Hallitus ajaa sote-uudistuksen kyljessä maakuntaveroa kuin käärmettä pyssyyn. Tämä siitä huolimatta, että asiaa pohtinut parlamentaarinen komitea tyrmäsi sen. Maakuntaverokomitean mietinnön mukaan se ei sovellu tämän uudistuksen rahoituspohjaksi. Edessä olisi alueiden eriytyminen entisestään tai entistä monimutkaisempi tasausjärjestelmä sekä verotuksen kiristyminen", Essayah ihmettelee. Parlamentaarinen komitea on eduskuntapuolueiden yhteinen toimielin, joka edustaa koko eduskunnan näkemystä.

"Kun hallituksen suunnasta sekä vasemmistoliitto että vihreät ovat todenneet, ettei sotea tule ilman maakuntaveroa, niin keskustan herääminen katumapäälle tämän suhteen taitaa olla myöhäistä", hän arvioi.

Lue koko kirjoitus:

Tuliko näistä verovaalit?

Lue lisää

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat