Politiikka

Karanteeniin asetetut eivät saa tulla sisään äänestyspaikalle vaalipäivänä: "Pitää ilmoittaa tulostaan, ja äänestys järjestetään äänestyspaikan pihalla"

Pääasiassa vaalipäivänä äänestetään sisällä.
Esko Keski-Vähälä
Soile Airiola pyyhkii äänestyskopissa olevan kynän puhtaaksi Kokkolassa Ullavan kirkonkylän kirjastossa olevalla äänestyspaikalla.

Kuntavaalien äänestyspäivänä sunnuntaina äänestetään pääasiassa sisätiloissa. Ennakkoäänestyksessä käytössä olleita ulkopaikkoja ei kovinkaan paljon ole.

”Ulkopaikat ovat mahdollisia, mutta lähtökohtaisesti vaalipäivänä äänestetään sisätiloissa”, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Ennakkoäänestystä järjestettiin ulkotiloissa noin 80 kunnassa.

Poikkeuksen muodostavat henkilöt, jotka on asetettu karanteeniin tai eristykseen koronan vuoksi. He voivat äänestää vaalipäivänä mutta vain ulkotiloissa.

”He eivät saa mennä sisätiloihin. Pitää ilmoittaa tulostaan, ja äänestys järjestetään ulkona äänestyspaikan pihalla.”

Tulosta voi ilmoittaa jo etukäteen.

Jääskeläisen mukaan ennakkoäänestys meni täysin suunnitellusti. Sen opit pätevät myös sunnuntaina.

Äänestyspäivänä voi syntyä paikallisia ruuhkia.

”Etäisyydet on säilytettävä, ja jono voi jatkua ulos asti. Oleellista on, että virkailijat järjestävät äänestämisen turvallisesti ja sen lisäksi sujuvasti, jotta paikalla ei tarvitse kauaa aikaa viettää”, Jääskeläinen sanoo.

Kunnille on annettu koronaturvallisuuteen 1,3 miljoonaa ja ennakkoäänestyksen pidentämiseen 4,9 miljoonaa euroa.

Koronaturvallisuusjärjestelyt olivat käytössä myös ennakkoäänestyksen aikana.

Ennakkoäänestys päättyi tämän viikon tiistaina, ja ääniä annettiin varsin vilkkaasti. Lähes 1,5 miljoonaa äänioikeutettua äänesti ennakkoon. Ennakkoäänestysaktiivisuus oli koko maassa 33 prosenttia, kun viime kuntavaaleissa vastaava luku oli 26,6 prosenttia.

Terveysturvallisuuteen kiinnitettiinkin erityistä huomiota esimerkiksi Kokkolan äänestyspaikoilla. Keski-Pohjanmaa oli epidemian korkeimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa tämän viikon maanantaihin saakka.

”Tautitilanne oli vaalien alussa huonompi, jonka mukaan myös järjestelyt tehtiin. Kyllähän se vaikutti moneen asiaan, esimerkiksi vaalityöntekijöiden määrään. Jouduimme muun muassa miettimään tarkkaan suunnitelmia altistumisten varalle, ja jos jouduttaisiin vaihtamaan kaikki työntekijät kesken kaiken”, muistelee vaalivirkailija Minna Juola Kokkolasta.

Hankala koronatilanne vaikutti myös vaalivirkailijoiden saatavuuteen.

”Kun tilanne Kokkolassa muuttui äkisti, jäi vanhempaa henkilöstöä ja riskiryhmäläisiä pois. Rekrytoinneissa tuli siten muutoksia”, Juola toteaa.

Terveysturvallisuusohjeistuk­set otettiin ennakkoäänestyspaikoilla tarkasti huomioon. Juolan mukaan äänestäjät suhtautuivat ohjeisiin hyvin ja noudattivat niitä tunnollisesti. Järjestyshäiriöitä ei aiheutunut.

Juola kertoo ennakkoäänestysajan pidentämisen kahteen viikkoon helpottaneen koronaturvallisuuden valvontaa.

”Pidentäminen selvästi vähensi ruuhkia. Äänestäminen ajoittui todella tasaisesti eri ajankohtiin”, kommentoi Juola ennakkoäänestyksen sujumista.

Lue lisää

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Äänestyspakko

Uutiskommentti: Tarvitaanko Suomeen kolme punavihreää puoluetta?