Politiikka

Euroopan pitäisi tarjota venäläisille väljempää matkustusta, ehdottaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: "Poliittisia vapauksia kaipaava keskiluokka olisi Putinin pahin painajainen"

Venäjä ei ota EU:ta turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä tosissaan, kirjoittaa Petri Sarvamaa MT:n kolumnissaan.
Ari Nakari
Suomi voisi edistää Venäjän ja EU:n välistä matkustamista, ehdottaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. Arkistokuva on Lappeenrannan Vainikkalasta, missä on Venäjälle suuntautuvan rautatieliikenteen viimeinen Suomen puolella sijaitseva rautatieasema.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kirjoittaa MT:n kolumnissaan EU:n, Venäjän ja Valko-Venäjän kimuranteista suhteista.

"Venäjä ei ota EU:ta turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä tosissaan, eikä se tule kutsumaan EU:ta merkittäviin neuvottelupöytiin. EU:n keinovalikoima on pitkälti taloudellinen perinteisen ulkopolitiikan sijaan", hän pohtii.

"Pakotteet ovat mainettaan parempi politiikkaväline. Ne ovat tehokkaita, kun halutaan hidastaa kohdemaan talouskasvua tai asevoimien kehitystä, vaikka Venäjän propaganda muuta väittää. Pakotteiden ongelma on kuitenkin Venäjän talouden yhä syvempi eristäytyminen kansainvälisistä rakenteista."

Eristäytymisen välttämiseksi Sarvamaa ehdottaa toisenlaista strategiaa: Venäjän ja EU:n välisen matkustamisen helpottamista. Näin useammalla venäläisellä olisi mahdollisuus vierailla EU-maissa.

"Sähköisesti myönnettävien e-viisumien muuttaminen vallitsevaksi käytännöksi olisi selvä käytännön helpotus, joka vähentäisi tavallisten venäläisten eristäytymistä lännestä."

Sarvamaa toteaa. että unioni vastustaa Venäjän korruptoitunutta hallintoa, mutta voisi kuitenkin tarjota sen asukkaille liikkumisvapauksia elää ja matkustella. "Matkusteleva, poliittisia vapauksia kaipaava ja kasvava keskiluokka olisi Putinin pahin painajainen."

Lue koko kolumni:

Herääkö Nato koomastaan?

Lue lisää

Komissio ylittää toimivaltansa metsästrategiassa, moittii meppi Elsi Katainen: "Tässä menee raja, jota ei voi hyväksyä"

"Turkisala ei ole tässä mukana" – turkiskasvattajain liiton Marja Tiuran mukaan EU:n häkkikielto ei koskisi turkiseläimiä

Sääntelyä ei kannata pelätä

Suomen elpymissuunnitelman hyväksyminen EU-tasolla menee alkusyksyyn